Żywność bezglutenowa

Jakie produkty zawierają gluten?

Gluten to nazwa grupy białek, które występują w niektórych produktach spożywczych. Zawierają go przede wszystkim ziarna zbóż. Wbrew powszechnie opinii gluten nie jest składnikiem charakterystycznym wyłącznie dla mąki i wyrobów piekarniczych. Ma właściwości spulchniające, pozwala zachować właściwą wilgotność produktu, a także wpływa na zachowanie aromatu. Dlatego gluten dodaje się do przetworzonych wędlin (na przykład kiełbas lub parówek), gotowych sosów i zup, wszelkiego rodzaju słodyczy. Nie oznacza to wcale, że żywność bezglutenowa jest w jakikolwiek sposób „gorsza”. Ma takie same walory smakowe i odżywcze jak żywność zawierająca gluten. Trend zalecający spożywanie żywności bezglutenowej nawet, jeśli nie ma przeciwwskazań jest stosunkowo nowy i wzbudza wiele kontrowersji. Jednak trudno nie zgodzić się z teorią, że nasza dieta zawiera coraz mniej naturalnych i zróżnicowanych składników, a coraz więcej wysoko przetworzonych produktów do których dodaje się gluten.

Gdzie kupić żywność bezglutenową?

Wiele sklepów, w tym hipermarkety wprowadzają „półkę bezglutenową”. Jeżeli jednak chcemy zaopatrzyć się kompleksowo w żywność bezglutenową warto skorzystać z oferty vegesklep.pl. Wszystkie produkty w tym sklepie posiadają znak przekreślonego kłosa – symbol ten gwarantuje, że produkt zawiera poniżej 20mg glutenu na 1 kilogram. Żywność bezglutenowa o tak śladowej zawartości glutenu jest całkowicie bezpieczna dla osób cierpiących na celiaklię – a więc tych dla których gluten jest niebezpieczny dla zdrowia. Vegesklep.pl prowadzi sprzedaż zarówno stacjonarną – w Warszawie jak i internetową. Oferta żywności bezglutenowej zawiera różne gatunki mąki, przyprawy i sosy, zupy instant, kasze, gotowe desery i duży wybór słodyczy.

Dla kogo wskazana jest żywność bezglutenowa?

Najważniejsza grupa to osoby chorujące na celiaklię. Dolegliwość to dotyka mniej niż 1% populacji, ale spożywanie przez nie produktów zawierających gluten jest wyjątkowo niebezpieczne – może doprowadzić nawet do stanów depresyjnych i padaczki. Dużo większa grupa osób po prostu źle toleruje gluten. Objawia się to między innymi wzdęciami, bólami brzucha, chronicznym przemęczeniem, podrażnieniami jamy ustnej, wysypkami i innymi, typowymi objawami alergii. Chociaż można zapewnić sobie dietę wykluczającą spożycie glutenu jedząc na przykład ryż, kasze, nieprzetworzone mięso czy rośliny strączkowe nie ma potrzeby rezygnować chociaż by z ulubionych bułek, ciastek czy keczupu. Najlepszym wyjściem jest wówczas sprawdzonej jakości żywność bezglutenowa.

 

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *