Zakwas z buraków nazywany jest także zakwasem buraczanym lub kiszonym barszczem. Jego zaletą jest to, że można przygotować go samemu w domu lub po prostu kupić gotowy. Właściwości zakwasu buraczanego wpływają zbawiennie na nasze zdrowie, dostarczając wiele witamin i minerałów. To napój, który wspiera naszą odporność i zapobiega chorobom.
Zakwas buraczany – co to takiego?
To inaczej kiszony barszcz lub zakwas z buraków. Jak wiadomo, zakwas buraczany od dawna jest stosowany jako napój dający moc naszemu organizmowi. Jest to ciemnofioletowy płyn, który powstaje podczas kiszenia buraków. Buraki po fermentacji zawierają probiotyki, które wspomagają również działanie jelit.
Dlaczego warto pić zakwas buraczany?
Picie zakwasu buraczanego wpływa pozytywnie na krew i wątrobę. Dzieje się tak, ponieważ buraki bogate są w betainę, czyli składniki odżywcze wspomagające funkcjonowanie wątroby. Profilaktyczne spożywanie zakwasu buraczanego może zdziałać cuda. Oczyszczanie krwi, zwalczanie zmęczenia, alergii, problemów trawiennych i wspomaganie funkcji odpornościowych – to zalety płynące z picia tej oto warzywnej mikstury. Osoby mające problemy ze sferą żołądkowo – jelitową powinny sięgnąć również po buraczany napój.
Przeciwwskazania do spożywania zakwasu buraczanego
Pomimo wielu cennych wartości odżywczych, nie warto przesadzać ze spożywaniem zakwasu. Wystarczy, że będziemy go pili codziennie w niewielkich ilościach, a z pewnością przyczyni się do poprawy naszego zdrowia. Osoby cierpiące na cukrzycę, reumatyzm oraz kamicę nerkową powinny zrezygnować z picia kiszonego barszczu.
Zakwas na barszcz – cenny składnik wigilijnej potrawy
Okres świąt to nie tylko czas prezentów, ale również moment, w którym sięgamy po spore ilości jedzenia. Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych tradycyjnych. Ciężko bowiem wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez doskonałego barszczu czerwonego z uszkami. W niejednym polskim domu na to danie czeka się z utęsknieniem przez cały rok. Burgundowy kolor i głębia smaku sprawiają, że Polacy uwielbiają się nim zajadać. Jednak, aby barszcz czerwony smakował naprawdę wyśmienicie, potrzebny jest idealny zakwas na barszcz. Jeśli zależy Ci na produktach najwyższej jakości, to znajdziesz je w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Naturalny skład pozbawiony konserwantów, barwników i innych zbędnych dodatków świadczy o wyjątkowości produktów. Zakwas na barszcz czerwony przygotowany przez Schronisko Bukowina to gwarancja jakości i smaku.
Jaką ilość zakwasu buraczanego dodać, aby zupa była smaczna?
To zależy od Twoich preferencji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak i kolor, powinieneś dodać nieco więcej zakwasu na barszcz. Nawet jego niewielka ilość sprawi, że będzie smakował, jak ten przyrządzony w domu.
Zakwas na barszcz czerwony – do czego go użyć?
Zakwas na barszcz dostępny w sklepie online Schronisko Bukowina sprawdzi się głównie do przygotowania właśnie tej zupy. Podkreśli smak zarówno niezabielanego barszczu wigilijnego oraz czerwonego barszczu ze śmietaną. Zakwas na barszcz to świetny dodatek do ukraińskiej wersji tej zupy.