TOP 12 najpopularniejszych i najzdrowszych owoców spożywanych w Polsce.

Owoce to podstawa każdej zdrowej diety u każdej osoby dbającej o własne zdrowie.

Niektóre warto, jest spożywać codziennie, jeśli chcemy być zdrowi, schudnąć lub pozostawać w dobrej kondycji fizycznej oraz psychicznej.
Praktycznie wszystkie wspomagają m.in. metabolizm, a pozostałe wzmacniają ludzki organizm w czasie przeziębień.

Najpopularniejsze spożywane owoce w Polsce

1. Jabłka
Jabłka to najpopularniejsze oraz najzdrowsze owoce spożywane owoce w Polsce. Często jabłka są przez nas niedoceniane. Albowiem jabłka zawierają sporo przeciwutleniaczy oraz naturalnie witaminy. W nich odnaleźć możemy: potas, fosfor, wapń, sód, magnez, żelazo oraz błonnik, czy też pektyny (związki te obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi)- zbawiennie wpływają one na prace jelit.

2. Arbuz
Przepyszny 100, stu gramowy kawałek arbuza ma przede wszystkim przeciwutleniacze, typu: likopen, Beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna.

Zatem regularne spożywanie arbuza zmniejsza ryzyko choroby układu naczyniowo-sercowego lub też pojawienia się zawału serca, miażdżycy, a także udaru mózgu.
Arbuz jako owoc jest znakomity w czasie gorączce, w celu je obniżenia i przy odwodnieniu (doskonale nawadnia ludzki organizm, tym samym dostarczając niezbędnych elektrolitów i węglowodanów).

3. Mango
Ponadto liczne badania dowodzą, że spożywanie mango może zastopować rozwój raka piersi, a także raka okrężnicy. Ponadto owoc ten obniża też cholesterol, ciśnienie tętnicze. Co więcej, co więcej mogą owoce te spożywać też osoby cierpiące na cukrzycę. Mango ma też właściwości przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowe. Skutecznie spowalnia proces starzenia się- poprawia nawilżenie i elastyczność skóry. Przy tym wzmacnia układ odpornościowy człowieka i istotnie wpływa również na samą przemianę materii.

4. Cytrusy
Grehpfrut, cytryna i pomarańcza jako najzdrowsze owoce są świetnymi i hojnym źródłem witaminy C.

-cytryny:
Cytryny wcale nie mają najwięcej witaminy C spośród cytrusów (jak dawniej sądzono). Jednak zawierają za to dużo rutyny. Związek ten wspiera układ odpornościowy. Jest też ona źródłem: Beta-karotenu oraz witamin z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu, błonnika oraz żelaza. Cytryny pobudzają procesy trawienne i tym samym regulują, przyśpieszając właściwe oczyszczanie organizmu.

-grejpfrut:
Grejpfrut to ogromne źródło witaminy C pokrywa aż 130% dziennego zapotrzebowania na ten związek chemiczny. Owoc również zawiera Beta-karotenu oraz witaminy z grupy B, oraz kwas foliowy. Jednocześnie grejpfrut działa też antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie, a także odtruwa cały organizm.

-pomarańcza:
Pomarańcze cechuje po pierwsze- właściwości odchudzające – są one bardzo niskokaloryczne oraz zawierają sporą dawkę błonnika w sobie. Regularne spożywanie soku ze świeżej pomarańczy chroni człowieka przed powstawaniem kamienia nerkowego.
Pomarańcze jako najzdrowsze owoce podnoszą także funkcje obronne
(odpornościowe) ludzkiego organizmu, za to flawonoidy zawarte w miąższu pomarańczy zapobiegają- zbyt szybkiemu starzeniu się skóry u ludzi (bez względu na płeć). Owoce te wspomagają, regulują pracę wątroby, a także wspomagają regenerację jej komórek (fosfolipidów).

5. Maliny
Owoce mali mają we własnych owocach, spore ilości witamin: C, E, B1, B2, B6 i minerałów, potas, wapno, magnez oraz żelazo. Naukowcy dowiedli, że są to
najzdrowsze owoce działające przeciwnowotworowo.
Oprócz tego mają one niski indeks glikemiczny.
Maliny zaleca się w podawaniu ich podczas występowania gorączki (w formie syropu), też przy problemach żołądkowych (hamują rozwój bakterii jelitowych) oraz na ból miesiączkowy (liście malin).

6. Kiwi
Są to pyszne owoce, w których znajdziemy m.in. luteinę, błonnik, a także enzym ułatwiający trawienie oraz zmniejszający uczucie przejedzenia się, czyli uczucia sytości. Owoc może wzmacniać odporność organizmu, chroni przede wszystkim przed depresją i różnymi nowotworami.

7. Wiśnia
Owoce wiśni mają w sobie jeszcze więcej żelaza od jabłek. Więc są też źródłem witaminy C. Owoce te spożywane regularnie obniżają tak zwany “zły” cholesterol, a także spalają zbędny brzuszny tłuszcz. Skumulowana w wiśniach kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz przeciwbólowo i przeciwobrzękowo, dzięki temu hamuje ona też rozwój bakterii, wirusów i grzybów.

8. Winogrona
Winogrona to kolejna propozycja do włączenia na stale w dietę. Zawierają one m.in. przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie człowieka (będące odpowiedzialne za starzenie się oraz rozwój nowotworów).
Winogrona mają najwięcej flawonoidów ze wszystkich owoców oraz bardzo dużo żelaza (ciemnofioletowe). Te znane wszystkim owoce obniżają m.in. ciśnienie krwi oraz podwyższają “dobry” cholesterol HDL.
Są też znakomite na odchudzanie ze względu na- resweratrol. Jednak z drugiej strony są one dosyć kaloryczne. Ponadto zawierają we własnych owocach sporo cukru, w tym węglowodanów.
Polepszają też trawienie oraz pomagają w trakcie dolegliwości- zaburzeniach układu moczowego, skutecznie gaszą pragnienie oraz leczą ból gardła i poprawiają odporność naszego organizmu.

9. Truskawki
Truskawki nie tylko są smaczne, ale jednocześnie zawarte w nich tzw. pektyny szybko pobudzają pracę jelit. Natomiast ich kwasy organiczne przyspieszają ogólną przemianę materii (w metabolizmie, na poziomie międzykomórkowym). Owoce truskawek obniżają równocześnie zły cholesterol oraz mają zdolności przeciwnowotworowe, a także przyczyniają się niekiedy do wybielania ludzkich zębów.

10. Śliwki jako owoce wpływają dość korzystnie na trawienie przez układ pokarmowy pożywienia. Zawierają także skoncentrowane dawki witaminy: A, E B, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor.
Owoce w formie suszonej zawierają sporo błonnika odżywczego. Oprócz tego mają aż pięć razy więcej witamin niż świeże owoce śliwki.
Niestety owoce śliwki są dość, sporo kaloryczne, w tym zawierają dużo węglowodanów, Z tego właśnie powodu powinniśmy spożywać je jedynie w małych ilościach.
Ponadto owoce śliwek wpływają kojąco (uspokajająco) na ludzki układ nerwowy, wykazują tym samym działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.
Neutralizują też skutecznie nadmiar kwasów żołądkowych.

11.Borówki
Owoce te powinny szczególnie spożywać osoby z wadą wzroku lub narażone na zaćmę oczu. To nie wszystko, borówki poprawiają też ludzką pamięć. Praktycznie zapobiegają też nadciśnieniu tętniczemu, marskości wątroby oraz powstawaniu nowotworów hormonozależnych (np. kilku rodz. nowotworów piersi), wspomagają również pracę układu pokarmowego.

12. Gruszki zawierają dużo potasu, są one bardzo bogate: w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także w bor i jod. W owocach tych występują też: kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik spożywczy i pektyny, a także witaminy z grupy: A, B1, B2, B6, C i PP.
Owoce gruszek pobudzają (stymulują) ludzki mózg do działania i układ trawienny. Ponadto dobrze jako owoce wpływają na funkcjonowanie kobiecej tarczycy. Tym samym zapobiegają- wystąpieniu osteoporozy, również u kobiet.

Podsumowanie całości artykułu.
Jak widać zawsze, warto- jest spożywać owoce, nawet w czasie występowania już dolegliwości natury zdrowotnej u nas. Stąd, te owoce najczęściej stają się uzupełnieniem leczenia farmakologicznego.
Wszakże nigdy nie jest za późno, aby sięgnąć po owoce, nawet jak nie przed pojawieniem się choroby, to wówczas w czasie jej trwania- warto podreperować własne zdrowie. Wydłużając sobie równocześnie, tym samym swoje dalsze lata życia.

 

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *