Suszone owoce to zdrowa i pyszna przekąska w okresie jesienno-zimowym. Z powodzeniem zastępuje popularne słodycze, a także stanowi wyjątkowy dodatek do wielu potraw, podkreślając ich aromat. Jednym z takich owoców jest persymona, zwana również kaki, która wyróżnia się licznymi prozdrowotnymi właściwościami i niepowtarzalnym smakiem — szczególnie w wersji suszonej bez cukru. W poniższym artykule przedstawiamy jej najważniejsze wartości odżywcze, a także doradzamy, jak wykorzystać ją w przygotowywanych na co dzień potrawach.
Suszone owoce kaki — jakie mają właściwości?
Niewątpliwą zaletą persymony jest jej delikatny, słodki smak, który świetnie komponuje się z deserami oraz niektórymi potrawami przygotowywanymi na słono. Tym, co jeszcze ją wyróżnia, są cenne właściwości. Owoce kaki to bogate źródło wielu witamin (A, C czy B6), a także błonnika. Dzięki temu zapewnia większe uczucie sytości i pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Z tego powodu jest chętnie spożywana podczas chłodniejszych pór roku. Ponadto persymona w wersji suszonej bez cukru okazuje się również niskokaloryczna. W efekcie sprawdzi się również u osób utrzymujących deficyt kaloryczny.
Czym kierować się przy wyborze suszonej persymony?
Właściwości oraz smak owoców kaki w dużej mierze zależą od ich pochodzenia i sposobu przygotowania. Przy starannie przeprowadzonym suszeniu persymona zachowuje wiele swoich cennych właściwości oraz charakteryzuje się wyjątkowym, słodkim smakiem. Z tego też powodu nie wymaga dodatkowego dosładzania, co wpływa na jej niską kaloryczność. Sięgając po kaki, warto upewnić się, że pochodzą one od sprawdzonych dostawców, którzy dbają o ich prawidłowe przechowywanie. Dzięki temu będą dłużej zdatne do spożycia, a także pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Wysokiej jakości suszone owoce oferuje między innymi sklep Delikatesy Zdrowo, który wyróżnia się licznymi pochlebnymi opiniami wcześniejszych klientów.
Łatwe pomysły na wykorzystanie suszonej persymony w kuchni
Ze względu na swój smak oraz wygląd suszona persymona jest chętnie dodawana do wielu dań w celu podkreślenia ich aromatu i udekorowania potrawy. Bardzo dobrze sprawdza się przede wszystkim w deserach oraz w musli — można z powodzeniem połączyć ją z innymi suszonymi owocami i granolą. Oprócz tego dużą popularnością cieszą się sałatki z wykorzystaniem owoców kaki. Wówczas warto połączyć je z orzechami, rukolą, grillowanym kurczakiem, pomidorami (na przykład suszonymi) oraz sosem na bazie miodu i musztardy.
Inną ciekawą propozycją, przede wszystkim w przypadku słonych potraw, jest przygotowanie aromatycznego musu z persymony. Wystarczy połączyć suszone owoce kaki z odrobiną wody (lub również z innymi dodatkami, takimi jak orzechy czy suszone pomidory) i zblendować je na gładką masę. Tego typu gęsty mus świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie mięsnych lub rybnych potraw. Można również połączyć go z jasnym sosem pieczeniowym, aby dodać potrawom lekkiej słodkości i niepowtarzalnego smaku. Z kolei ewentualną pozostałość można wykorzystać do przyrządzenia smoothie.