Z owoców sezonowych warto korzystać jak najwięcej, ponieważ stanowią źródło cennych składników odżywczych. Najlepiej smakują świeże, ale ich smak można zachować w dżemach, powidłach oraz konfiturach. Truskawki, maliny, jagody lub porzeczki znakomicie pasują do deserów i koktajli. Korzystaj z nich jak najdłużej. Dziś przedstawiamy kilka przepisów, które uprzyjemnią Ci ciepłe dni!
Jak wykorzystać owoce sezonowe? Dlaczego warto?
Sezon letni jest pełen zróżnicowanych smaków owoców. Świeże truskawki, maliny o pięknym kolorze i soczyste jagody cieszą się dużą popularnością. Swój czas mają też miłośnicy agrestu, porzeczek, wiśni czy czereśni. Wraz z upływem lata zmienia się ich dostępność. Najlepiej smakują surowe owoce, ale w przetworach służą całą zimę. Póki można je bez problemu dostać, warto zabrać się też za pieczenie ciast. Ponadto truskawki i jagody to wspaniałe wypełnienie pierogów. A jak odmówić sobie domowych knedli ze śliwkami? Bez sezonowych owoców nie byłoby też orzeźwiających, a jednocześnie pełnych słodyczy, lemoniad.
Truskawki są pyszne same, z lodami i bitą śmietaną, a także w różnego rodzaju ciastach. Do słodkości warto je dodawać ze względu na dużą zawartość witaminy C. Mają jej więcej niż cytryny. Poza tym są niskokaloryczne, więc równoważą nieco kaloryczność deseru. Poza tym stanowią doskonałe źródło witamin K i E oraz kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu, a także wapnia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i sprzyjają łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Bardzo dobrze nawadniają organizm.
Wzmacniające i odżywcze działanie syropu z malin doceniano już w XVI wieku. Polecamy konsumowanie malin w różnych postaciach. Obfitują w kwasy organiczne oraz pektyny. Są pełne witamin, m.in.: C, E, B1, B2, B6. Zawierają również substancje mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń. Mają właściwości przeciwzapalne i uspokajające. Obniżają ciśnienie krwi, także wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ograniczają działanie wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się.
Zbieranie jagód w lesie to dla dzieci jest zawsze frajda, ale niezależnie od tego, czy są zbierane własnoręcznie czy kupione, warto jeść ich jak najwięcej. Stanowią jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Obfitują w witaminy B1, C oraz K. Chronią naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu, działają pozytywnie na jelita, a także wspomagają odchudzanie. Wpływają pozytywnie na wzrok.
Ciasto szpinakowe z truskawkami
Szpinak w cieście przestał zaskakiwać. Warzywnego smaku w ogóle nie czuć, za to świeży, zielony kolor przyciąga dużych i małych amatorów słodyczy. Proponujemy Ci ciasto, w którym odnajdziesz również smak truskawkowego musu oraz pistacji. Sprawdź od razu, jak je przygotować: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-szpinakowe-z-truskawkami. To opcja, którą możesz delektować się, popijając codzienną kawę lub herbatę, ale też będzie zwracać uwagę gości podczas wyjątkowych okazji.
Szarlotka z malinami i lodami
Trudno przejść obojętnie obok klasycznej szarlotki z jabłkami. Serwowana na ciepło z lodami stanowi przysmak wielu kawiarni i restauracji. Tymczasem mamy dla Ciebie nieco odmienioną wersję. Oryginalny, orzeźwiający smak zyskuje dzięki dodatkowi malin. Szczegóły receptury znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/szarlotka-z-malinami-z-lodami. To ciasto również serwuj na ciepło z ulubionymi lodami.
Koktajl jagodowo-bananowy z nasionami chia
Owocowe koktajle znakomicie zaspokajają pragnienie i ochładzają w ciepłe dni. Przedstawiamy przepis, z którego mogą skorzystać również weganie. Przygotowuje się go na bazie napoju kokosowego: https://uwielbiam.pl/przepis/koktajl-jagodowo-bananowy-z-nasionami-chia. To idealna słodycz dla osób, które unikają dodatku cukru. Łączy w sobie wartości smakowe oraz odżywcze. Banan i jagody tworzą wspaniałą kompozycję, którą uzupełniają nasiona chia. Nasiona potęgują uczucie sytości ze względu na dużą zawartość błonnika, a poza tym obfitują w wiele cennych składników.