Rozgrzewające menu na zimę – przepisy

Zima to czas, gdy chętniej sięgamy po dania na ciepło. Rozgrzewające obiady, śniadania i kolacje to coś, czego w tym okresie nam potrzeba. Warto pamiętać, że takie dania są nie tylko smaczne, ale również podnoszą ciśnienie i sprawiają, że zimą możemy lepiej funkcjonować i dobrze się czuć. Sprawdź nasze pomysły na rozgrzewające dania.

Jednym z dań, które idealnie nadaje się na zimowy posiłek jest granola domowa. Idealną propozycją na obiad może zaś okazać się żurek wielkanocny na zakwasie – nie musisz ograniczać jego przygotowania jedynie do świąt.

  1. Gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie gnocchi ziemniaczanych
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie w pełni ugotowanych włoskich kiełbasek z kurczaka, przepołowionych i pokrojonych w plasterki
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1 filiżanka białego wina lub bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 filiżanki świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki gęstej bitej śmietany
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego parmezanu

Przygotowanie:

Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu. W międzyczasie, na dużej patelni, podgrzej olej na średnio-wysokim ogniu; smaż kiełbasę i szalotki, aż kiełbasa się zrumieni, a szalotki zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Wymieszaj wszystko z winem. Doprowadzić do wrzenia; gotować, aż płyn zredukuje się o połowę, 3-4 minuty. W małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z bulionem do uzyskania gładkiej konsystencji; wlać do mieszanki kiełbasianej. Przywrócić do wrzenia, stale mieszając; gotować i mieszać do zgęstnienia, 1-2 minuty. Dodać szpinak i śmietanę; gotować i mieszać, aż szpinak zmięknie.

Odcedzić gnocchi, dodać na patelnię i podgrzać. Posypać serem.

  1. Kurczak cytrynowo-czosnkowy z patelni

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnionego
  • 1/2 łyżeczki mielonego świeżego tymianku lub 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 udek z kurczaka z kością
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 funt czerwonych ziemniaków, przepołowionych
  • 1 średnia cytryna, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki stołowe mielonej świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 425°. W małej misce ubij pierwsze 7 składników, aż się wymieszają. Wlej 1/4 szklanki marynaty do dużej miski lub płytkiego naczynia. Dodaj kurczaka i obróć, aby go obtoczyć. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przykryć i schować do lodówki pozostałą marynatę.

Odsączyć kurczaka, wyrzucając resztki marynaty z miski. Ułożyć kurczaka w formie do pieczenia o wymiarach 15x10x1 cala, dodać jedną warstwę ziemniaków. Skropić ziemniaki pozostałą marynatą, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Piec do momentu, aż kurczak się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie, 40-45 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *