Zima to czas, gdy chętniej sięgamy po dania na ciepło. Rozgrzewające obiady, śniadania i kolacje to coś, czego w tym okresie nam potrzeba. Warto pamiętać, że takie dania są nie tylko smaczne, ale również podnoszą ciśnienie i sprawiają, że zimą możemy lepiej funkcjonować i dobrze się czuć. Sprawdź nasze pomysły na rozgrzewające dania.
Jednym z dań, które idealnie nadaje się na zimowy posiłek jest granola domowa. Idealną propozycją na obiad może zaś okazać się żurek wielkanocny na zakwasie – nie musisz ograniczać jego przygotowania jedynie do świąt.
-
Gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- 1 opakowanie gnocchi ziemniaczanych
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 opakowanie w pełni ugotowanych włoskich kiełbasek z kurczaka, przepołowionych i pokrojonych w plasterki
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 filiżanka białego wina lub bulionu z kurczaka
- 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 filiżanki świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki gęstej bitej śmietany
- 1/4 szklanki rozdrobnionego parmezanu
Przygotowanie:
Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu. W międzyczasie, na dużej patelni, podgrzej olej na średnio-wysokim ogniu; smaż kiełbasę i szalotki, aż kiełbasa się zrumieni, a szalotki zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Wymieszaj wszystko z winem. Doprowadzić do wrzenia; gotować, aż płyn zredukuje się o połowę, 3-4 minuty. W małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z bulionem do uzyskania gładkiej konsystencji; wlać do mieszanki kiełbasianej. Przywrócić do wrzenia, stale mieszając; gotować i mieszać do zgęstnienia, 1-2 minuty. Dodać szpinak i śmietanę; gotować i mieszać, aż szpinak zmięknie.
Odcedzić gnocchi, dodać na patelnię i podgrzać. Posypać serem.
-
Kurczak cytrynowo-czosnkowy z patelni
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku, rozdrobnionego
- 1/2 łyżeczki mielonego świeżego tymianku lub 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 6 udek z kurczaka z kością
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 funt czerwonych ziemniaków, przepołowionych
- 1 średnia cytryna, pokrojona w plasterki
- 2 łyżki stołowe mielonej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 425°. W małej misce ubij pierwsze 7 składników, aż się wymieszają. Wlej 1/4 szklanki marynaty do dużej miski lub płytkiego naczynia. Dodaj kurczaka i obróć, aby go obtoczyć. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przykryć i schować do lodówki pozostałą marynatę.
Odsączyć kurczaka, wyrzucając resztki marynaty z miski. Ułożyć kurczaka w formie do pieczenia o wymiarach 15x10x1 cala, dodać jedną warstwę ziemniaków. Skropić ziemniaki pozostałą marynatą, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Piec do momentu, aż kurczak się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie, 40-45 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.