Pyszne sałatki na upalne dni – uniwersalne dania, które przygotujesz w kilka chwil!

Lato to czas, kiedy wysokie temperatury i pogodne dni raczej nie zachęcają nas do obfitego jedzenia. Najchętniej sięgamy po zimne napoje, chłodnik, lody oraz sałatki, które są swoistą kwintesencją lata – powstają na bazie świeżych, sezonowych warzyw, są lekkie i orzeźwiające oraz dostarczają sił i energii potrzebnych do aktywnego spędzania czasu.

Mnogość ich wariantów oraz prostota wykonania sprawiają, że każdy z nas może przygotować w swojej kuchni pyszne sałatki na upalne dni, po które z przyjemnością sięgnie cała rodzina.

Dlaczego warto postawić na pyszne sałatki na upalne dni?

Wielu osobom warzywne sałatki kojarzą się z niskokalorycznymi daniami, po które sięgają głównie osoby na diecie. I rzeczywiście, zdrowe i lekkie sałatki są wręcz stworzone dla ludzi, którzy dbają o linię i sylwetkę – chcą schudnąć lub utrzymać idealną wagę. Sałatki są jednak dedykowane nie tylko tym, którzy zwracają baczną uwagę na kaloryczność spożywanych przez siebie potraw – ze względu na swój orzeźwiający charakter oraz szybkość i łatwość w przygotowywaniu są idealną propozycją dania dla każdego – zwłaszcza na upalne, letnie dni, kiedy mamy ochotę sięgnąć po coś przyjemnie chłodnego, lekkiego i smacznego.

Sałatki na tle innych dań wyróżniają się pod kilkoma względami. Po pierwsze, mimo tego, że są bardzo lekkie, pyszne sałatki na upalne dni pozwalają zaspokoić głód oraz nabrać sił i energii niezbędnych do letnich aktywności. Po drugie, do wykonania większości z nich potrzebujemy niedrogich składników dostępnych w każdym sklepie, które możemy także swobodnie modyfikować i zastępować innymi, aktualnie znajdującymi się w lodówce. Ich uniwersalny charakter sprawia natomiast, że nie tylko przygotujemy je szybko, tanio i bez większego wysiłku, ale także zabierzemy ze sobą wszędzie, gdzie tylko zawiodą nas letnie ścieżki – pyszne sałatki zjemy w domu, na pikniku, nad wodą, podczas spaceru, w lesie, czyli właściwie wszędzie.

Jakie składniki do sałatek wybierać w lecie?

Przygotowując pyszne sałatki na upalne dni warto skoncentrować się na letnich darach natury, czyli sezonowych warzywach i owocach. Letnie sałatki trudno wyobrazić sobie bez aromatycznych pomidorów, świeżego ogórka, kolorowych odmian papryki, cukinii, cebulki, sałaty, świeżych listków bazylii i innych ziół zaprawionych do smaku śmietaną czy smakowitym sosem.

Sałatki są w dodatku na tyle uniwersalnymi daniami, że możemy przygotować je na bazie wszystkiego, co aktualnie mamy w lodówce. Możemy je wykonać zarówno bazując na sprawdzonych przepisach na pyszne sałatki na upalne dni, dostępnych w Internecie, jak i samodzielnie stworzyć własną recepturę sałatki idealnej, w której znajdzie się wszystko to, co najbardziej lubimy.

Sałatki bazujące na świeżych warzywach świetnie sprawdzą się na każdą porę dnia. Możemy sięgnąć po nie na śniadanie, lunch oraz kolację i mieć pewność, że zjemy pożywny, lekki oraz bogaty w składniki odżywcze posiłek. Dodając do sałatek warzywnych mięso lub rybę uzyskamy jeszcze bardziej pełnowartościowe danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad.

Sałatka z awokado i mozarellą

Doskonałym przykładem dania warzywnego jest sałatka z awokado i mozzarellą.

Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 50 g roszponki, 150 g mozzarelli, 100 g pomidorków koktajlowych, 1 sztuki awokado oraz dodatków – oliwy z oliwek, soku z cytryny, wody i sosu sałatkowego. Przygotowanie sałatki jest banalnie proste – wystarczy umyć roszponkę, przygotować sos sałatkowy, pokroić pomidorki, mozzarellę i awokado oraz wymieszać ze sobą wszystkie składniki tuż przed podaniem. Aby awokado zachowało soczysty, zielony wygląd, warto skropić je odrobiną soku z cytryny.

Artykuł powstał we współpracy z serwisem Doradcasmaku.pl

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *