Organizm człowieka to niezwykle skomplikowany i zaskakujący mechanizm, którego prawidłowy rozwój uregulowany jest ściśle skorelowanymi ze sobą procesami. Przyjmuje się, że jego prawidłowe funkcjonowanie uzależnione jest od dostarczenia rozmaitych składników odżywczych, które przypisane mają odpowiednie zadania, jak na przykład tworzenie tkanek, dostarczanie energii czy wspomaganie procesów przemiany materii. Wśród głównych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, wyróżnić można: wodę, węglowodany, tłuszcze,witaminy, minerały, a także dziwnie brzmiące proteiny. Czym one są oraz jakie znaczenie pełnią one w procesie odchudzania przeczytać można poniżej.
Jaki wpływ na organizm mają proteiny?
Okazuje się, że rola protein w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka jest niezwykle ważna. Ich główną rolą jest tworzenie niemalże wszystkich elementów ludzkiego organizmu: kośćca, mięśni, tkanki łącznej, organów wewnętrznych, a także gruczołów, włosów, paznokci czy zębów. Taki stan rzeczy powoduje, że są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej, budowania odporności, prawidłowej przemiany materii, regulacji procesów regeneracji komórkowej, a także gojenia ran. W powszechnym dyskursie coraz częściej podkreśla się kluczową rolę protein w procesie odchudzania i spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że dostarczenie odpowiedniej ilości tych substancji do organizmu jest bardzo ważne dla osiągnięcia zakładanych wyników. Warto jednak podkreślić, iż samo dostarczenie białka do organizmu nie wystarczy by zrzucić zbędne kilogramy. W celu wsparcia tego procesu należy włączyć do codziennej rutyny również aktywność fizyczną, która jeszcze bardziej wzmocni procesy przemiany materii oraz spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej zgromadzonej w organizmie.
Czym są proteiny, źródła w diecie?
Bez wątpienia można wskazać, że proteiny, jako jeden z podstawowych elementów budulcowych ludzkiego organizmu, pełnią w nim nieocenioną rolę. Wspomniane wcześniej proteiny to najprościej mówiąc białka, a więc wielocząsteczkowe biopolimery, które zbudowane są z tak zwanych reszt aminokwasowych, które połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi. Najogólniej mówiąc białka te składają się z pierwiastków takich jak: azot, fosfor, siarka, tlen, węgiel czy wodór.
Chcą dostarczyć białko do organizmu można zrobić to korzystając zarówno ze źródeł zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jednak należy podkreślić, że badania naukowe wielokrotnie potwierdziły, że białko zwierzęce jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm niż białko pochodzenia roślinnego, co wynika z faktu, iż posiada ono wyższą wartość biologiczną. Przyjmuje się, że go głównych źródeł protein zaliczyć można: mięso, jajka, nabiał i produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy czy zboża. Okazuje się zatem, że ten niezwykle ważny element budulcowy organizmu, jakim są proteiny, występuje w bardzo wielu codziennie przyswajanych przez ludzi produktach spożywczych.
Ile protein powinniśmy dostarczać do organizmu?
Wiedząc już, że dostarczenie protein do organizmu jest czynnikiem niezbędnym dla prawidłowego jego funkcjonowania, warto skupić się również na ilości tego składnika, którą musimy dostarczyć do organizmu. Najogólniej przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko w diecie dla przeciętnego człowieka wynosi około 1 grama na każdy kilogram masy ciała. Wartość ta jest jednak przybliżona, gdyż zapotrzebowanie to zmienia się w zależności od wieku, płci, kondycji czy rodzaju i częstotliwości uprawianej aktywności fizycznej. Co za tym idzie niemowlęta z racji swojego intensywnego rozwoju powinny zażywać około 1,3 g/kg masy ciała, kobiety w ciąży – 1,5 g/kg, a z kolei sportowcy nawet powyżej 2 g/kg. Przyjmuje się jednak, że ilość białka znajdującego się w jednym posiłku nie powinna przekraczać 40 gramów.
Co równie istotne zarówno niedobór, jak i nadmiar protein może powodować negatywne skutki dla organizmu. Brak wystarczającej ilości tych składników skutkuje spadkiem odporności, apatią, bólami mięśni oraz spowolnieniem metabolizmu. Z kolei ich nadmiar zwiększa ryzyko występowania stanów zapalnych, a także negatywnie wpływa na wątrobę i nerki. W przypadku trudności w dostarczeniu odpowiedniej ilości protein do organizmu pomóc może asortyment oferowany przez https://www.apo-discounter.pl, gdzie znaleźć można między innymi koktajle oraz batony białkowe spośród których każdy jest w stanie dobrać odpowiedni do swoich potrzeb produkt.