Drugie śniadanie to dzisiaj niekoniecznie kanapki. W pracy czy szkole spędzamy znaczną część dnia, dlatego warto zadbać o zjedzenie w tym czasie zdrowego posiłku. Oto kilka pomysłów na drugie śniadanie do pracy, które będzie sycące i zdrowe.
Lekka, ale pożywna sałatka
Jeśli zastanawiasz się, co jeść na drugie śniadanie, aby się najeść, warto wypróbować sałatkowy lunchbox. Oczywiście możesz w kilkanaście minut zrobić go w domu. Wystarczy połączyć kilka gatunków sałaty, rukolę, świeży szpinak, inne warzywa, które można jeść na surowo, jak pomidory, ogórki, czerwona cebula, rzodkiewki. Aby sałatka była pożywna i zaspokajała głód na długo, dodaj do niej porcję białka. Może to być usmażona na patelni grillowej pierś z kurczak lub indyka, pokrojony w kostkę ser, tuńczyk lub łosoś, jajko, a w wersji wegańskiej tofu w ulubionej wersji (np. wędzone, marynowane). Dressing do sałatki zrobisz w kilka chwil z oliwy połączonej z suszonymi ziołami.
Pieczona owsianka
Owsianka to idealny pomysł na śniadanie – błyskawiczny, bogaty w energię i minerały. Najzdrowsza jest z dodatkiem odrobiny orzechów i suszonymi lub świeżymi owocami. Zamiast klasycznego śniadania w misce przygotuj na zdrowe drugie śniadanie w wersji zapiekanej. Składniki owsianki połącz jak zawsze, używając mleka, napoju roślinnego lub wody. Zamiast przyrządzać posiłek w rondelku, upiecz owsiankę w naczyniu żaroodpornym. Takie drugie śniadanie będzie przypominać nieco chlebek lub batony. Możesz jeść na zimno lub podgrzać w mikrofalówce.
Frytki warzywne z sałatką
Frytki z batatów, marchwi, selera i buraków to świetny przepis na dietetyczne śniadanie/ Zaspokoją potrzebę przekąszenia czegoś błyskawicznego, a przy tym są znacznie bardziej wartościowe niż klasyczne frytki z ziemniaków. Wybrane warzywa pokrój w słupki i rozłóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Skrop je oliwą i posyp ziołami, np. rozmarynem. Po upieczeniu i przestudzeniu zapakuj do lunchboxa, przygotuj także lekki sos na bazie jogurtu greckiego (lub wybierz dobrej jakości ketchup) oraz szybką sałatkę z pokrojonych warzyw i opcjonalnie drobiowego fileta. W pracy wystarczy podgrzać frytki, aby cieszyć się smacznym i zdrowym drugim śniadaniem.
Pudding chia
Ten przysmak to prawdziwy śniadaniowy hit. Nie potrzeba gotowania, więc prościej przyrządzić zdrowego posiłku się nie da. Nasiona chia zalej wieczorem mleczkiem kokosowym lub napojem roślinnym (użyj da razy więcej płynu niż nasionek), dobrze wymieszaj i odstaw na noc do lodówki w zamkniętym słoiku. Rano dodaj np. domową konfiturę lub mus albo pokrojone świeże owoce. Słodkie drugie śniadanie bogate w minerały, witaminy i białko możesz zjeść gdziekolwiek jesteś.
Onigiri
Jeśli należysz do fanów azjatyckiej kuchni, z pewnością przypadną Ci do gustu ryżowe trójkąty owinięte w wodorosty nori i wypełnione dodatkami. Możesz zrobić je samodzielnie, wystarczy odrobina wprawy w zawijaniu. Potrzebujesz arkuszy nori, ryżu do sushi, a w środku możesz umieścić co tylko chcesz: marynowane, duszone i świeże warzywa, serek, mięso, rybę. Onigiri to pożywne porcje, które zastąpią nudne kanapki.
Owocowo-bakaliowy lunchbox
Możesz również postawić na drugie śniadanie w wersji raw, czyli surowej. Trudno sobie wyobrazić lepsze i szybsze zdrowe śniadanie do pracy niż takie, które składa się wyłącznie ze świeżych i naturalnych składników. Postaw na dodające energii i sycące owoce, takie jak banany, bogate w pektyny i sycące na długo jabłka i gruszki, dowolne inne owoce. Dołóż do tego garść orzechów i pestek. Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i doskonale wpływają na pracę mózgu. Orzechy nerkowca są słodkie i delikatne oraz świetnie zaspokajają głód. Migdały to składniki dobre dla układu nerwowego oraz dla skóry, włosów i paznokci. Pudełeczko pełne witamin, minerałów, białka i zdrowych tłuszczów znakomicie zastąpi tradycyjne danie Na lunch. Jeśli uprawiasz sport, dołóż do niego też jogurt, czyli lekkie źródło wartościowego białka.
Komentarze
Malwa
Smakowicie wyglądają Twoje pomysły 🙂 U mnie na 2 śniadanie musi być dużo warzyw i szklanka mineralnej cisowianki z plastrem cytryny i miętą. Nie można zapominać o tym posiłku bo daje energii na cały dzień tak jak pierwsze śniadanko 🙂 Pozdrawiam 🙂