Prowadzenie punktów gastronomicznych, niezależnie od ich wielkości nie należy do zadań przesadnie prostych. Czynników mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie punktu gastronomicznego, który przynosi odpowiednie zyski jest wiele. Oczywiście jednym a najbardziej istotnych jest smakowita kuchnia, wymagająca nie tylko zastosowania produktów doskonałe jakości, ale również i odpowiednich urządzeń. Jednym z tych, które pomagają w przygotowaniu smakowitych potraw są piece konwekcyjno parowe.
Czym jest i jak działa piec konwekcyjno parowy?
Piec konwekcyjno parowy stanowi ulepszoną wersję klasycznego pieca konwekcyjnego, który wyposażony został w wiele dodatkowych elementów, między innymi możliwość naparowywania komory. Tego typu piece stosowane są coraz częściej w różnego rodzaju punkach gastronomicznych, niezależnie od ich wielkości czy konkretnego profilu działalności. Piec pozwala na nadanie każdej pieczonej potrawie wyjątkowego smaku. Unikalne połączenie mieszanki pary z suchym powietrzem sprawia, że wyostrza się aromat i barwa potrawy (co z pewnością jest także i cenne dla jej walorów smakowych), a także w dość znaczącym stopniu zostaje ograniczony ubytek masy produktu, co również jest niezwykle istotne. Tego rodzaju piece doskonale sprawdzą się w przypadku wielu potraw, a już szczególnie cenne jest ich zastosowanie w czasie przygotowywania delikatnych kremów czy pasztetów. Zawodowi kucharze doskonale zdają sobie sprawę z tego, że tylko pieczenie mięsa w stosunkowo niskich temperaturach (szczególnie tak delikatnych jak pieczeń wieprzowa czy wołowa) pozwala na zachowanie ich zachwycającej miękkości i soczystości. Zastosowanie pieców konwekcyjno parowych pozwala nie tylko na klasyczne pieczenie aromatycznych potraw, ale również na:
– blanszowanie,
– smażenie,
– grilowanie,
– regenerację potraw,
– pieczenie przy zastosowaniu specjalnej sondy.
Oszczędności wynikające z zastosowania pieców konwekcyjno parowych
Zastosowanie pieców konwekcyjno parowych w gastronomii przekłada się nie tylko na poprawę smaku i estetycznych walorów przygotowywanych przy ich pomocy potraw, ale również pozwala lokalowi gastronomicznemu na poczynienie pewnych oszczędności. Te oszczędności to:
– zmniejszenie zużycia energii nawet do 60%. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki temu, że piece konwekcyjno parowe bazują na dość szybkim wzroście temperatury w komorze, a także swobodnej cyrkulacji powietrza, co w efekcie znacząco skraca czas przygotowania posiłku. Dodatkową oszczędnością w tym przypadku jest zastosowanie specjalnych, niezwykle skutecznych powłok termoizolacyjnych;
– zmniejszenie zużycia wody nawet do 40% – uśredniona wartość zużycia wody w czasie gotowania to 8 litrów, czyli zdecydowanie mniej niż w przypadku wielu innych dostępnych do stosowania w gastronomii urządzeń;
– redukcja tłuszczu w potrawach nawet do 90% – tłuszcz ma sprzyjać tylko podniesieniu walorów smakowych. W przypadku konwekcyjno parowych pieców jego zastosowanie zredukowane zostało do absolutnego minimum – jednak bez obaw, to nie ma żadnego wpływu na smak potraw przygotowywanych w piecu;
– zmniejszenie ubytku masy potrawy do nawet 50%.
Zalety pieców konwekcyjno parowych
Obecnie znaczna część pieców konwekcyjno parowych posiada możliwość podłączania urządzenia do komputera, co jest bardzo wygodne i funkcjonalne szczególnie w przypadku lokali gastronomicznych o dość znaczącej powierzchni (choć i ich zastosowanie w małych lokalach ma wiele zalet). Podłączenie pieca do komputera służy przede wszystkim utrzymaniu stosunkowo wysokich standardów norm typu HACCP. Ponadto podłączony do komputera piec konwekcyjno parowy zyskuje możliwość:
– dokonywania samoczyszczenia, po uruchomieniu odpowiedniego programu piec oczyszcza się samodzielnie, bez konieczności ingerencji personelu w te czynność;
– pieczenia z sondą termiczną, co pozwala na kontrolowanie temperatury pieczonej potrawy;
– szybkiego chłodzenia, co jest czynnikiem bardzo ważnym przy przygotowywaniu kolejno po sobie poszczególnych potraw, wymagających zastosowania różnych temperatur.