Piec konwekcyjno parowy, dlaczego warto?

Prowadzenie punktów gastronomicznych, niezależnie od ich wielkości nie należy do zadań przesadnie prostych. Czynników mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie punktu gastronomicznego, który przynosi odpowiednie zyski jest wiele. Oczywiście jednym a najbardziej istotnych jest smakowita kuchnia, wymagająca nie tylko zastosowania produktów doskonałe jakości, ale również i odpowiednich urządzeń. Jednym z tych, które pomagają w przygotowaniu smakowitych potraw są piece konwekcyjno parowe.

Czym jest i jak działa piec konwekcyjno parowy?

Piec konwekcyjno parowy stanowi ulepszoną wersję klasycznego pieca konwekcyjnego, który wyposażony został w wiele dodatkowych elementów, między innymi możliwość naparowywania komory. Tego typu piece stosowane są coraz częściej w różnego rodzaju punkach gastronomicznych, niezależnie od ich wielkości czy konkretnego profilu działalności. Piec pozwala na nadanie każdej pieczonej potrawie wyjątkowego smaku. Unikalne połączenie mieszanki pary z suchym powietrzem sprawia, że wyostrza się aromat i barwa potrawy (co z pewnością jest także i cenne dla jej walorów smakowych), a także w dość znaczącym stopniu zostaje ograniczony ubytek masy produktu, co również jest niezwykle istotne. Tego rodzaju piece doskonale sprawdzą się w przypadku wielu potraw, a już szczególnie cenne jest ich zastosowanie w czasie przygotowywania delikatnych kremów czy pasztetów. Zawodowi kucharze doskonale zdają sobie sprawę z tego, że tylko pieczenie mięsa w stosunkowo niskich temperaturach (szczególnie tak delikatnych jak pieczeń wieprzowa czy wołowa) pozwala na zachowanie ich zachwycającej miękkości i soczystości. Zastosowanie pieców konwekcyjno parowych pozwala nie tylko na klasyczne pieczenie aromatycznych potraw, ale również na:
– blanszowanie,
– smażenie,
– grilowanie,
– regenerację potraw,
– pieczenie przy zastosowaniu specjalnej sondy.

Oszczędności wynikające z zastosowania pieców konwekcyjno parowych

Zastosowanie pieców konwekcyjno parowych w gastronomii przekłada się nie tylko na poprawę smaku i estetycznych walorów przygotowywanych przy ich pomocy potraw, ale również pozwala lokalowi gastronomicznemu na poczynienie pewnych oszczędności. Te oszczędności to:
– zmniejszenie zużycia energii nawet do 60%. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki temu, że piece konwekcyjno parowe bazują na dość szybkim wzroście temperatury w komorze, a także swobodnej cyrkulacji powietrza, co w efekcie znacząco skraca czas przygotowania posiłku. Dodatkową oszczędnością w tym przypadku jest zastosowanie specjalnych, niezwykle skutecznych powłok termoizolacyjnych;
– zmniejszenie zużycia wody nawet do 40% – uśredniona wartość zużycia wody w czasie gotowania to 8 litrów, czyli zdecydowanie mniej niż w przypadku wielu innych dostępnych do stosowania w gastronomii urządzeń;
– redukcja tłuszczu w potrawach nawet do 90% – tłuszcz ma sprzyjać tylko podniesieniu walorów smakowych. W przypadku konwekcyjno parowych pieców jego zastosowanie zredukowane zostało do absolutnego minimum – jednak bez obaw, to nie ma żadnego wpływu na smak potraw przygotowywanych w piecu;
– zmniejszenie ubytku masy potrawy do nawet 50%.

Zalety pieców konwekcyjno parowych

Obecnie znaczna część pieców konwekcyjno parowych posiada możliwość podłączania urządzenia do komputera, co jest bardzo wygodne i funkcjonalne szczególnie w przypadku lokali gastronomicznych o dość znaczącej powierzchni (choć i ich zastosowanie w małych lokalach ma wiele zalet). Podłączenie pieca do komputera służy przede wszystkim utrzymaniu stosunkowo wysokich standardów norm typu HACCP. Ponadto podłączony do komputera piec konwekcyjno parowy zyskuje możliwość:
– dokonywania samoczyszczenia, po uruchomieniu odpowiedniego programu piec oczyszcza się samodzielnie, bez konieczności ingerencji personelu w te czynność;
– pieczenia z sondą termiczną, co pozwala na kontrolowanie temperatury pieczonej potrawy;
– szybkiego chłodzenia, co jest czynnikiem bardzo ważnym przy przygotowywaniu kolejno po sobie poszczególnych potraw, wymagających zastosowania różnych temperatur.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *