Herbaty ziołowe często reklamowane są ze względu na właściwości detoksykujące. Jest w tym wiele prawdy. Musimy jednak wiedzieć, jak poprawnie włączyć napary ziołowe do swojej diety, aby pomogły w oczyszczaniu organizmu, nie wyrządzając przy tym szkód.
W licznych poradach, jak naturalnie oczyścić organizm z toksyn, za przykład podaje się herbatę zieloną, pokrzywę, ostropest oraz czystek. Warto wiedzieć, że nadmiar niektórych ziół wypłukuje cenne minerały i witaminy z organizmu.
Pokrzywa – popularna herbata oczyszczająca
Pokrzywa działa moczopędne, dlatego polecana jest jako uzupełnienie diety oczyszczającej organizm. Powinny na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż cukrzyca potrafi obniżać poziom cukru we krwi. Osoby z nadmiarem żelaza również powinny zachować ostrożność – roślina ta potrafi podnosić jego poziom w organizmie. Górna granica dziennie wypijanej pokrzywy to cztery filiżanki. Optymalnie zalecane jest picie jednej szklanki herbaty na dzień. Ważne jest robienie przerw w kuracji pokrzywą, aby nie nabawić się niedoborów.
Ostropest na problemy z wątrobą
Ostropest plamisty potrafi wspomóc detoksykację organizmu z alkoholu. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym pomaga chronić wątrobę. Jeśli chcesz wspomóc swój układ trawienny, oprócz picia herbaty z ostropestu, odstaw używki, takie jak alkohol czy papierosy, a także zmień dietę na mniej ciężkostrawną.
Napar z czystka a właściwości detoksykacyjne
Czystek bogaty jest w polifenole działające antyoksydacyjnie. Działa również moczopędnie. Oprócz właściwości oczyszczających wspomaga również odporność. Herbatę z czystka z łatwością dostaniemy w aptekach i wielu sklepach spożywczych. Jest dość gorzki, dlatego zaleca się picie go z miodem lub cytryną.
Kuracje ziołowe mogą przynieść wiele korzyści i być bezpieczne dla organizmu. Nie zapominajmy jednak, że należy robić przerwy w piciu ziół każdego dnia. Optymalna kuracja herbatkami ziołowymi trwa około miesiąca. Oprócz picia herbat warto wdrożyć więcej ruchu i włączyć do naszej diety warzywa i owoce, ograniczając tłuste potrawy i używki.