Dieta ketogeniczna zyskuje coraz większą popularność ze względu na świetne efekty, jakie można dzięki niej osiągnąć. Pozwala zarówno zrzucić zbędne kilogramy, jak i dostarcza mnóstwo energii, a do tego jest bardzo zróżnicowana. Ponieważ jest to dieta wysokotłuszczowa, jednym z jej głównych składników jest masło orzechowe. Dlaczego? Dowiesz się z naszego artykułu!
Co to jest dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna (potocznie nazywana dietą keto) jest to dieta wysokotłuszczowa oraz niskowęglowodanowa. Opiera się zatem na dostarczeniu organizmowi energii z tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów, a także białka. Uznaje się, że tłuszcze w diecie ketogenicznej powinny stanowić ok. 80-90% codziennego jadłospisu. Osoby, które ją stosują, szybko zauważają efekty, dlatego jest tak chętnie stosowana jako dieta sportowców czy dieta redukcyjna. Może być także wykorzystywana w leczeniu nadciśnienia oraz cukrzycy, jednak powinna być wtedy wprowadzana pod ścisłą kontrolą lekarza.
Ketoza – na czym polega ten proces?
Dieta keto polega na minimalizowaniu udziału węglowodanów w jadłospisie, dlatego organizm zaczyna szukać innych źródeł energii, którymi okazują się tłuszcze. W momencie, kiedy zaczyna je spalać, dochodzi do ketozy, czyli rozpadu tłuszczów. W efekcie stężenie ciał ketonowych we krwi jest większe niż stężenie glukozy. Dzięki temu uczucie głodu nie pojawia się tak gwałtownie – osoby na diecie ketogenicznej dłużej czują się nasycone, stąd tak szybko można zaobserwować spadek masy ciała.
Dieta keto a odchudzanie – jaki wpływ ma masło orzechowe?
Najistotniejszym etapem każdej diety jest odpowiednie skomponowanie jadłospisu. Nie inaczej jest w przypadku diety keto. By uzyskać szybkie i długotrwałe efekty, do diety powinieneś wprowadzić produkty wysokotłuszczowe. Jednym z nich jest z całą pewnością masło orzechowe, np. masło z nerkowców czy masło arachidowe – wybierz takie, które smakuje Ci najbardziej. Jest to produkt o naprawdę wysokiej zawartości tłuszczów oraz niskiej zawartości węglowodanów, które w diecie ketogenicznej powinny stanowić zaledwie 10-20%.
Masło orzechowe zawiera nienasycone tłuszcze, przyczyniające się do szybszego spalenia tkanki tłuszczowej. W odróżnieniu od tłuszczy nasyconych pomogą Ci również obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz obniżą ryzyko zawałów i chorób serca. To produkt wielozadaniowy, który jest flagowym składnikiem diety keto.
Masło orzechowe w diecie keto
Dlaczego masło orzechowe na diecie ketogenicznej jest tak chętnie stosowane? Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie wymaga żadnego przygotowania. Dzisiaj możesz z łatwością dostać gotowe smarowidło, które dodasz do swoich ulubionych dań lub zjesz solo. Już jedna łyżka masła orzechowego zaspokoi Twój głód i doda Ci energii. Pamiętaj, by sięgać po masło 100%, które nie zawiera żadnych dodatków, np. cukru, soli czy konserwantów. Dobrym wyborem będzie na przykład masło migdałowe. Ze względu na dużą zawartość tłuszczów oraz witamin, minerałów i antyoksydantów będzie świetnym składnikiem diety keto, a także dodatkiem do wielu dań, np. jako sos do mięsa czy ryb, baza do zupy orzechowej, a także składnik shake’a proteinowego.