Kwasy tłuszczowe występujące w łososiu zaliczane są do zdrowych tłuszczów. Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pożądane w diecie ze względu korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jakie właściwości odżywcze ma łosoś i jaka jest rola kwasów tłuszczowych zawartych w morskich rybach?
Łosoś – kwasy tłuszczowe i wartości odżywcze
Łosoś jest smaczną i łatwą w przygotowaniu rybą morską o charakterystycznej pomarańczowej barwie. Chętnie kupowany przez konsumentów zarówno w wersji świeżej, jak i wędzonej.
Dietetycy i lekarze zalecają zwiększone spożycie ryb ze względu na ich na wysoką gęstość odżywczą. Szczególne znaczenie w kwestii prawidłowego żywienia mają tłuste ryby morskie, których przedstawicielem jest np. łosoś norweski, czy inne gatunki, których nazwy pochodzą zwykle od akwenów poławiania. Łosoś zawiera kwasy tłuszczowe należące do rodziny omega-3, witaminy, składniki mineralne oraz bardzo ważne dla organizmu związki o działaniu przeciwutleniającym. Obok zdrowych kwasów tłuszczowych jest też ważnym źródłem pełnowartościowego białka w diecie.
Łosoś – wartości odżywcze
Kwasy tłuszczowe omega-3 – ich znaczenie dla organizmu
Kwasy tłuszczowe zawarte w łososiu wykazują wiele korzyści prozdrowotnych. Wspierają układ odpornościowy organizmu i aktywnie uczestniczą w zwalczaniu stanów zapalnych o różnej etiologii. Zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA wspierają pracę mózgu, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz mają szczególne znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży i rozwoju płodu.
Kwasy tłuszczowe należące do tzw. zdrowych tłuszczów są także pożądane w diecie osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, pacjentów cierpiących na demencję i schorzenia o charakterze neurologicznym m.in. chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona. Według badań u osób, które spożywają więcej ryb, rzadziej dochodzi do zaburzeń funkcji poznawczych w starszym wieku i tym samym zmniejsza się ryzyko rozwoju demencji i innych zaburzeń wynikających z uszkodzeń struktury mózgu.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są pożądane w diecie osób otyłych oraz cierpiących na cukrzycę typu 2.
Rola kwasów tłuszczowych omega-3:
- redukują stan zapalny;
- działają korzystnie na pracę mózgu;
- wspierają walkę ze stresem oksydacyjnym – działanie przeciwutleniające;
- działają przeciwzakrzepowo;
- zmniejszają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych;
- normalizują ciśnienie krwi;
- niezbędne dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu;
- wykazują wpływ na poprawę profilu lipidowego;
- obniżają poziom cholesterolu całkowitego;
- zmniejszają ilość trójglicerydów;
- zwiększają zawartość lipoproteiny HDL;
- obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL;
- wspierają leczenie chorób skórnych i alergii;
- zmniejszają ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych np. depresji.
Zdrowe kwasy tłuszczowe – dieta
Zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z łososia i innych ryb, oliwy z oliwek, nasion i orzechów są charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej. Model żywienia mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego niezmiennie wygrywa w rankingach na najzdrowszą dietę. Jadłospis opiera się o produkty o niskim stopniu przetworzenia, sezonowo występujące w regionie.
Warto podkreślić, że dieta śródziemnomorska obfituje w świeże warzywa będące źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Co zawiera menu diety śródziemnomorskiej?
- ryby np. łosoś świeży i łosoś wędzony, dorada, sardynki, dorsz, halibut;
- owoce morza np. krewetki, kalmary, ośmiornica;
- chude mięso (drób);
- warzywa dodawane do każdego posiłku;
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- zdrowe tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone np. oliwa z oliwek, nasiona, orzechy;
- nabiał;
- zioła i aromatyczne przyprawy.
W diecie śródziemnomorskiej stosuje się też określone techniki obróbki kulinarnej takie jak gotowanie, duszenie, krótkie grillowanie. Unika się smażenia w głębokim tłuszczu, czy silnego przypiekania potraw.