Jakie warzywa mrożone są najzdrowsze?

Mrożone warzywa są produktem łatwo dostępnym i smacznym, a potrawy, które możemy z nich przygotować – szybkie do przyrządzenia. Wiele osób, z całą pewnością zastanawia się, czy mrożone warzywa zachowują swoje właściwości odżywcze i czy są w pełni wartościowe.

Pytań może być sporo, dlatego, aby uzyskać odpowiedzi, warto przeczytać ten poradnik! Postaramy się w nim uwzględnić wiele ciekawych kwestii!

Mrożone warzywa

Fasolka szparagowa, groszek, papryka i wiele innych warzyw, czasami ciężko jest dostać poza sezonem. Co gorsza, ich cena zazwyczaj jest bardzo wysoka. Wiele osób zatem sięga po mrożonki. Dostępne są one prawie w każdym sklepie i występują pod różnymi postaciami, nawet jako popularne mix’y.

Okazuje się, że omawiany produkt jest wartościowy dla naszego organizmu. Jest tak dlatego, że warzywa zostały poddane procesowi zamrażania, a jak wiadomo, ta metoda przechowywania zapobiega dużym stratom wartości odżywczych. Warzywa zostały zamrożone do kilku godzin po zbiorze i ewentualnej obróbce. Z uwagi na to, zachowują wysoką zawartość witamin, minerałów, czy cennych mikroelementów. Co więcej, omawiane warzywa można przechowywać nawet kilka miesięcy i nadal nie stracą żadnych walorów odżywczych!

Uważa się nawet, że produkt ten jest lepszy niż świeże warzywa. Przygotowaliśmy kilka punktów, które mogą to potwierdzać.

  • Proces zamrażania opóźnia psucie się produktu – ogranicza namnażanie się mikroorganizmów.
  • Mrożone warzywa charakteryzują się niską ceną.
  • Proces zamrażania nie zmienia zawartości składników mineralnych, czy kwasów organicznych zawartych w warzywie. Co za tym idzie, warzywa mrożone są posiłkiem pełnowartościowym, tak samo jak świeże.
  • Warzywa te są ogólnodostępne, pod wieloma postaciami.
  • W sezonie zimowym lepiej sięgać po mrożonki, aniżeli po pięknie wyglądające świeże warzywa, które zostały wyhodowane na nawozach itp.

warzywa na patelnię

Które mrożone warzywa mają najwięcej wartości odżywczej – nawet kwasy tłuszczowe wielonienasycone i nie tylko!

Każde warzywo jest zdrowe – to logiczne. Wszystkie swoimi bogatymi wartościami, pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Jednak, które najlepiej jeść, aby zaspokoić wszystkie potrzeby naszego organizmu?

Okazuje się, że na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, gdyż każdy z nas, w danym momencie, może potrzebować innej dawki witamin. Sprawdźmy jednak, które z nich posiadają ich najwięcej.

Jedz je w celu zaspokojenia przeciętnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe!

  • fasolka szparagowa,
  • zielony groszek,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • marchew,
  • bób,
  • brukselka,
  • papryka,

czy chociażby kukurydza, która zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Wymienione, to najlepsze mrożone warzywa, które pozytywnie wpłyną na nasze organizmy.

Nieco więcej o wartości odżywczej

Warzywa mrożone, bez dodatków zawierają mnóstwo witamin i minerałów, takich jak np.:

  • witaminy, np. witamina C,
  • sód,
  • potas,
  • jod,
  • fluor,
  • cynk,
  • żelazo,
  • wapń,

czy błonnik, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wiele innych składników odżywczych.

Wartości odżywcze produktów zawsze można sprawdzić na opakowaniu. Zazwyczaj podstawowa mieszanka warzyw na patelnię na 100 gramów produkty zawiera:

  • energia – około 54 kcal,
  • białko – 1,9 g,
  • węglowodany – 5,3 g,
  • tłuszcz – 2,8 g.

Wartości te, oczywiście mogą się nieznacznie różnić. Warto spojrzeć też na pole “referencyjna wartość spożycia – RWS”.

Czy wiesz, że nadają się zamiast suplementów?

Warzywa mrożone bardzo dobrze mogą zastępować suplementy diety. Szczególnie jeżeli są spożywane regularnie w okresie jesienno-zimowym, czy wiosennym. Gotowe mieszanki dostarczą odpowiednią ilość składników odżywczych, niekiedy nawet więcej, aniżeli suplementy.

Pamiętajmy też o tym, że zawarte w warzywach dobrodziejstwa, jakimi jest wartość odżywcza, lepiej się wchłaniają do organizmu niż suplementy, są dostarczane w naturalnej formie, a nie w postaci tabletek, czy kapsułek i innych tego typu.

W jaki sposób wybrać najlepsze warzywa mrożone

Wydawać mogłoby się to całkiem proste, aczkolwiek istnieją pewne “haczyki”, na które warto uważać przy zakupie. Obowiązkowym punktem, przy kupnie warzyw jest sprawdzenie, jak wygląda skład produktu.

Otóż, aby móc w pełni ocenić, czy wybrana przez nas np. mieszanka warzyw jest zdrowa, musimy sprawdzić skład. Czasami zdarzyć się może, że wybrany produkt będzie z dodatkiem przypraw. W takim przypadku jest w porządku i produkt można uznać za pełnowartościowy.

Niestety, w sklepach znaleźć też można produkty, które lepiej omijać szerokim łukiem. Mowa szczególnie o tych, które w składzie posiadają utwardzony tłuszcz roślinny – ten jest niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego, gdyż jest to tzw. tłuszcz trans.

Natrafić można na warzywa z dodatkiem rozmaitych sosów. Takich produktów też lepiej się wystrzegać. Jeżeli zechcemy dodać sosu do warzyw, najlepiej przygotować go samemu ze znanych nam składników.

mrożona fasolka szparagowa

Jak odpowiednio przygotowywać warzywa na patelnię

Nie jest to proces pracochłonny. Nie wymaga również dużo czasu. Warto jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo, choćby dlatego, aby warzywa nie straciły wiele wartości odżywczej.

Poniżej znajdziesz trzy metody na przygotowanie omawianych warzyw!

Smażenie na patelni

Poddając je smażeniu, nie musimy ich rozmrażać. Najlepiej je po prostu wrzucić na rozgrzaną patelnię, tuż po wyjęciu z zamrażarki i po odpakowaniu. Głównie dlatego, że proces rozmrażania pozwala zachować witaminy produktu i nie tylko.

W przypadku omawianych warzyw rozmrażanie nastąpi podczas smażenia i to wystarczy. Ponadto nie stracą one na swoim wyglądzie, co mogłoby się stać, jeżeli wpierw rozmrozilibyśmy je.

Czasami warzywa mogły być wcześniej blanszowane. Z uwagi na to, czas smażenia powinien być odpowiednio skrócony. Dzięki takiej czynności produkt zachowa składniki odżywcze i np. kolor.

Gotowanie na parze

To drugi sposób na przygotowanie omawianych warzyw. Gotowanie na parze zalicza się do najzdrowszej kuchni. Dzięki temu w produktach zostaje zachowane najwięcej witamin itp. tak jak w przypadku świeżych warzyw.

Do przygotowania warzyw mrożonych na parze, wykorzystać można parowar, specjalną wkładkę do garnka i inne tego typu. Produkt musi być gotowany pod przykryciem i nie mieć styczności z wodą. Ta zaś powinna znajdować się na samym dnie naczynia. Oczywiście nie rozmrażamy wcześniej produktu.

Ugotowane warzywa na parze świetnie smakują i równie świetnie wyglądają!

Pieczenie w piekarniku

Mało prawdopodobne, a jednak. W tym przypadku także nie należy rozmrażać warzyw przed obróbką cieplną. Wrzuca się je od razu do rozgrzanego piekarnika – takie działanie pozwala na zachowanie wszystkich składników mineralnych produktu.

Warzywa tak przygotowane są smaczne, mają dużo aromatu, piękny kolor i są przede wszystkim zdrowe.

Podsumowanie

Popularne warzywa mrożone mogły u niektórych wzbudzać strach, bądź myśli, że jest to produkt niezdrowy. Nic bardziej mylnego. Warzywa tego typu z powodzeniem zastępują te świeże, a dla niektórych są nawet bardziej wartościowe – są po prostu bardzo zdrowe!

Powinniśmy ich jeść jak najwięcej, gdyż jest to bardzo wartościowy produkt dla naszych organizmów. Pamiętaj również, aby czytać etykiety na opakowaniach, podczas zakupu warzyw mrożonych! Wybieraj tylko te bez dodatków!

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *