Za sukces w redukcji wagi odpowiada głównie codzienny jadłospis. Da się skutecznie schudnąć samą dietą. Jednak – choć w teorii jest to proste – w praktyce bywa wyzwaniem na miarę zdobycia Everestu. Natomiast gdy każdego dnia dostajesz odpowiednio zbilansowane i sycące posiłki, wszystko staje się łatwiejsze. Zamiast się frustrować i tracić czas, cieszysz się zarówno jedzeniem, jak i efektami. Przeczytaj, jak wygląda taka dieta pudełkowa odchudzająca i dlaczego warto ją wypróbować.
Na czym polega dieta pudełkowa odchudzająca?
Dieta odchudzająca to zwyczajna zdrowa, różnorodna i zbilansowana dieta, tyle że o obniżonej kaloryczności. To akurat prosty rachunek: jeżeli dostarczasz organizmowi mniej energii, niż potrzebuje, zaczyna ją pozyskiwać ze zgromadzonych zapasów – głównie tkanki tłuszczowej. Spala ją, a Ty chudniesz. Nie musisz kupować specjalnej diety odchudzającej. Wybierasz menu zgodne ze swoimi potrzebami i preferencjami: np. standardowe, wegetariańskie lub wegańskie, sportowe, bez glutenu lub laktozy czy nabiału (albo bez wszystkich tych składników), jeśli borykasz się z nadwrażliwością i nietolerancjami pokarmowymi.
Dietę specjalną powinieneś wybrać, jeśli chorujesz na cukrzycę typu 2 lub jesteś od niej o krok. Wówczas warto postawić na dietę dla diabetyków lub taką o niskim indeksie glikemicznym (IG). Znajdziesz je w ofercie profesjonalnej firmy cateringowej.
Możesz również zapytać swojego lekarza o dietę ketogeniczną: wysokotłuszczową. U wielu osób skutecznie redukuje ona wagę. Jest jednak restrykcyjna i specyficzna, więc trzeba ją stosować pod kontrolą dietetyka (firma cateringowa) i lekarza.
Jak ustalić kaloryczność diety pudełkowej?
W profesjonalnej firmie cateringowej możesz skorzystać z bezpłatnej konsultacji ze specjalistą żywienia – jeszcze zanim zamówisz usługę. Dietetyk obliczy Twoje zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając obecną i docelową wagę, styl życia (aktywność fizyczną) i bezpieczne tempo redukcji masy ciała. Przyjmuje się, że wynosi ono 0,5–1 kilograma na tydzień – i przy tym założeniu z reguły można obniżyć kaloryczność diety o około 15–20%. Po osiągnięciu celu znów zwiększasz ją do optymalnego dla Twojego organizmu poziomu: i utrzymujesz wagę bez efektu jojo. Dietetyk pomoże na bieżąco oceniać efekty, a także wprowadzać zmiany w diecie, jeśli będziesz ich potrzebować.
Pamiętaj, że skuteczna redukcja wagi to nie kilkumiesięczna dieta i powrót do starych nawyków (wtedy znów zaczniesz tyć). To stała zmiana sposobu odżywiania. Chodzi o to, aby zbilansowane i zdrowe posiłki zostały z Tobą na zawsze.
Przed zamówieniem diety pudełkowej odchudzającej warto skonsultować się z lekarzem i zrobić podstawowe badania. Niektóre choroby, np. niedoczynność tarczycy, mogą zmniejszać zapotrzebowanie energetyczne organizmu, więc trzeba to uwzględnić. Również osoby z cukrzycą czy stanem przedcukrzycowym wymagają specjalnego żywienia bazującego na produktach o niskim IG.
Jakie składniki powinny zawierać posiłki w cateringu dietetycznym?
Jak wspomnieliśmy, dieta odchudzająca u zdrowego człowieka to zwyczajna zdrowa i zbilansowana dieta. Posiłki powinny więc bazować na wartościowych źródłach złożonych węglowodanów (ok. 45–60% energii), białka (ok. 10–20%) i tłuszczów (do 30%), głównie nienasyconych. Bardzo ważny jest też błonnik w ilości 25–38 gramów dziennie. Taka dieta składa się tym samym głównie z warzyw, w tym strączkowych, produktów pełnoziarnistych, chudego mięsa oraz nabiału, ryb, owoców, orzechów, nasion i olejów roślinnych. Układający menu dietetycy zwracają również uwagę na niską gęstość energetyczną produktów (niewielką kaloryczność w stosunku do porcji). Dzięki temu jedzenia na talerzu ląduje więcej, posiłek jest obfity i sycący, ale dostarcza optymalnej liczby kalorii.
Stosując dietę odchudzającą pudełkową, musisz jeszcze pamiętać o dwóch sprawach. Pierwsza to jedzenie wyłącznie dostarczonych posiłków i picie tylko wody lub innych napojów, które nie dostarczają wielu kalorii (np. niesłodzonej herbaty, kawy). Drugą kwestią jest utrzymywanie zadeklarowanej dietetykowi aktywności fizycznej.
Dlaczego warto wypróbować catering dietetyczny?
- Bezpiecznie i łatwo obniżysz kaloryczność posiłków, aby schudnąć. Optymalne zapotrzebowanie kaloryczne przy uwzględnieniu redukcji wagi obliczy dla Ciebie wykwalifikowany dietetyk. Unikniesz frustracji związanej z codziennym liczeniem kalorii i zawartości poszczególnych makroskładników.
- Zapobiegniesz podjadaniu między posiłkami – będziesz stale syty(-a). Codziennie otrzymasz 4–5 posiłków, co pozwoli Ci jeść w niedużych odstępach czasu. Przez cały dzień utrzymasz uczucie sytości (nie będziesz odczuwać ani głodu, ani przejedzenia) i ten sam poziom energii (bez skoków i spadków).
- Zaoszczędzisz mnóstwo czasu, bo odpadną Ci zakupy i gotowanie. Może poświęcisz go na aktywność fizyczną (np. spacery, rower, basen), która pomoże Ci jeszcze szybciej osiągnąć cel? A może na odpoczynek, pasje, bycie z bliskimi? Bez zakupów i gotowania łatwiej będzie Ci też nie podjadać.
- Wyrobisz w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe. Po jakimś czasie zdrowe odżywianie wejdzie Ci w krew: nie wrócisz do starych przyzwyczajeń, dzięki czemu łatwiej utrzymasz prawidłową wagę. Poznasz nowe składniki i połączenia smakowe, które wykorzystasz podczas samodzielnego gotowania.
Dieta pudełkowa odchudzająca to gigantyczna pomoc dla osób, które borykają się z nadwagą czy otyłością. Zamiast rozpisanego menu dostajesz gotowe posiłki – nie trudzisz się zakupami, ważeniem, liczeniem i gotowaniem. Pozostaje Ci smacznie jeść i obserwować rezultaty. Catering zdecydowanie warto wypróbować!