Lody stworzone szybko, sprawnie, zdrowo i smacznie – myślisz, że to przecież niewykonalne? Tylko pozornie. Lektura poniższego artykułu pozwoli Ci zdobyć wiedzę niezbędną do własnoręcznego zrobienia smacznych i dietetycznych lodów domowej roboty. Zapraszamy!
Dietetyczne lody w 10 minut!
Podstawą w stworzeniu lodów, które nie zaszkodzą naszej sylwetce i pozwolą nam spać bez bolesnych wyrzutów sumienia, jest zastąpienie kalorycznych składników ich równie smacznymi, dietetycznymi odpowiednikami. Pierwszym krokiem w tym procesie będzie substytucja tłustej śmietany lub śmietanki na znacznie mniej kaloryczne mleko roślinne. Najlepszym „zamiennikiem” okazuje się mleko migdałowe lub kokosowe. Świetnie sprawdzi się również jogurt naturalny.
Kolejny krok to wyeliminowanie białego cukru jako składnika niezbędnego do powstania słodkiego przysmaku. Biały cukier z powodzeniem zastąpić można naturalnego rodzaju słodami, takimi jak np. syropem z agawy, syropem klonowym czy miodem pszczelim. W ostateczności można użyć cukru brązowego (trzcinowego), który również jest zdrowszy, niż jego biały odpowiednik. W trakcie planowania stworzenia dietetycznych lodów należy wziąć pod uwagę, jakimi dodatkami wzbogacimy deser – zrezygnujmy z czekoladowych, wysokokalorycznych posypek, polew czy wafelków. Słodkości z powodzeniem zastąpić można fruktozą, zawartą w owocach – jabłkach, pomarańczach, winogronach. Można także pociąć kawałek banana na kawałki i dodać go do swoich lodów albo skorzystać ze zdrowych sezonowych owoców, takich jak maliny, jeżyny, jagody, borówki czy truskawki.
Lody, które spalą zbędne kalorie
Ten dietetyczny przysmak wolny od szkodliwego tłuszczu cukru, laktozy i glutenu można stworzyć w dziesięć minut! Niezbędne składniki to szklanka zmrożonego jarmużu (spalającego kalorie), jeden zamrożony banan, szklanka świeżego ananasa, syrop z agawy lub klonowy (1 łyżka) oraz szklanka kokosowego lub migdałowego mleka. Jak przygotować lody? Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować w blenderze. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, trzeba przelać całość do miski. Miskę wraz z zawartością należy teraz wsadzić do zamrażarki na około 3-5 godzin. Przed podaniem lodów warto odczekać kilka minut, aby miały szansę nieco się odmrozić.
Odpowiednie podanie lodów podstawą sukcesu – pucharki do lodów
Smaczny i zdrowy posiłek powinien również apetycznie wyglądać. Oprócz dodania do gotowych lodów zdrowych, owocowych dodatków, nie zapomnijmy o odpowiedniej formie podania własnoręcznie stworzonego przysmaku. W tym zadaniu pomogą nam funkcjonalne, trwałe, eleganckie i wygodne pucharki do lodów. Zrezygnujmy z serwowania gościom deseru na talerzykach lub w miseczkach – pucharki deserowe sprawdzą się w tej roli dużo lepiej, nadając posiłkowi szlachetniejszego charakteru i ciesząc nie tylko kubki smakowe, ale także oczy osób, które poczęstujemy domowymi lodami.
Dietetyczne i smaczne lody można stworzyć szybko i bezproblemowo – pamiętajmy jednak o tym, aby serwować je w elegancki sposób. Więcej informacji znaleźć można w innej publikacji: „Sprawdź, jak przygotować pyszne lody w pucharkach w domowym zaciszu”.