Miód lipowy jest najczęściej poszukiwanym produktem pszczelim. Bartnicy nie zawsze prawidłowo oznaczają swoje miody. Dowiedz się jak wygląda i jak rozpoznać prawdziwy miód z lipy. Poznaj charakterystyczne właściwości, na co działa oraz ile można go jeść dziennie. Sprawdźmy!
Jak powstaje miód lipowy?
Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatów lip. Są to głównie lipy wąskolistne, drzewo rośnie przede wszystkim w Europie oraz na Kaukazie. Lipy kwitną na przełomie czerwca i jak sama nazwa wskazuje lipca. Lipy są wyjątkowo cennymi drzewami miododajnymi. Przez około 7-10 dni nektarowania lipy, pszczoły znoszą duże ilości nektaru. Jest on nieustannie przekładany w komórkach ramek pszczelich i odparowywany. W trakcie dojrzewania, miód lipowy zostaje wzbogacony przede wszystkim o cenne enzymy pszczele. Następnie pszczoły pokrywają zgromadzony w ramkach miód woskiem, który zabezpiecza miód przed psuciem się. Kilka dni po ustaniu nektarowania lip, pszczelarz zbiera ramki z miodem i odwirowuje w pracowni pszczelarskiej. Następnie miód leżakuje od 1 do 3 dni w odstojniku, z którego jest rozlewany do słoików i trafia do klientów.
W zależności od roku pozyskiwania i zmieniającej się bazy pożytkowej, miód lipowy występuje w czystej formie, z dodatkiem spadzi, jako lipowo-gryczany lub wielokwiatowy z domieszką lipy. Wystarczy w miodzie ponad 40% nektaru i pyłków kwiatowych z lipy, aby uznać go za lipowy. Bardzo rzadko spotyka się skupiska drzewostanu lip. Z tego powodu miód jest trudno dostępny i ceniony przez miłośników produktów pszczelich.
4 rodzaje miodu lipowego.
Z czystym miodem lipowym mamy do czynienia u pszczelarza, którego pasieka zlokalizowana jest wśród dużej ilości lip bez nakładających się na siebie innych roślin miododajnych. Sprzyja także ogólna susza, podczas której nie nektaruję okoliczne chwasty miododajne. Pszczoły znoszą do ula przede wszystkim nektar z okolicznych lip. Takie warunki występują raz na kilka lat. Najczęściej podczas nektorowania, lipy spadziują. Wówczas otrzymujemy miód lipowy z domieszką spadzi, która nadaje produktowi pszczelemu szlachetnego, ciemnego koloru oraz dodatkowych właściwości. Czasami pożytki pszczele nakładają się na siebie. Przykładowo podczas kwitnięcia lip, zakwitają także kwiaty gryki. Pszczelarz uzyskuje wówczas miód lipowo-gryczany. Bardzo często lipa nie nektaruje, albo nektruje bardzo skromnie. W efekcie bartnik pozyskuje miód wielokwiatowy letni z domieszką lipy. W opisanych 4 przypadkach mamy do czynienia z innymi rodzajami miodu i 1 oznaczeniem na etykiecie słoika. W dobrym tonie pszczelarza jest poinformowania klienta z jakim rodzajem miodu ma do czynienia w obecnym roku oraz chociażby naniesienie długopisem na etykiecie informacji:
– miód lipowy
– miód lipowy + spadź
– miód lipowy + gryka
– miód wielokwiatowy z domieszką lipy
Poniżej przedstawiamy cechy i metody rozpoznania prawdziwego miodu z lip.
Po czym poznać oraz charakterystyczne cechy miodu lipowego.
Wygląd oraz smak miodu z lip jest specyficzny i wyróżnia się na tle pozostałych produktów pszczelich. Czysty miód lipowy ma jasno pomarańczową barwę przechodzącą w kolor oliwkowy. Po skrystalizowaniu przyjmuje jaśniejszą barwę żółtopomarańczową. Najczęściej ma formę gładką z lekko wyczuwalnymi grudkami. Nie sposób pomylić smaku lipy od innych rodzajów miodu. Lipa ma przede wszystkim charakterystyczny, gryzący smak. Po skosztowaniu zaledwie pól łyżeczki płynnego miodu lipowego czujemy drapanie w gardle jak po pieprzu. W zapachu czuć lekki zapach kwiatów lipy.
Przechowywany w chłodnej piwnicy krystalizuje już po 3-4 tygodniach. W ciepłej kuchni potrafi przez pół roku zachować postać płynną – patokę.
Właściwości zdrowotne miodu z lip.
Miód lipowy jest bogatym źródłem olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz potasu. Miód z lip jest naturalnym, silnym antybiotykiem. Cechuje się wysoką aktywnością przeciwbakteryjną na poziomie 24 JA/g. Dodatkowo domieszka spadzi zwiększa parametr do około 30 JA/g. Dla przykładu reklamowany miód manuka ma zaledwie około 19 JA/g. Miód zawiera około 330 kcal / 100g.
Miód lipowy z pewnością ma działanie:
– wykrztuśne
– przeciwkaszlowe
– napotne
– przeciwskurczowe
i stosowany jest przede wszystkim na przeziębienia oraz infekcje dróg oddechowych. Wykorzystywany jest przy wspomaganiu leczenia zapalenia płuc oraz oskrzeli. Zaleca się jego stosowanie także przy problemach z zasypianiem oraz stresowych sytuacjach. Pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny
Ile można jeść miodu dziennie?
Na samym początku uspokoimy wszystkie osoby, które mają wątpliwości ile jeść miodu dziennie. Oprócz niemowląt do pierwszego roku życia oraz osób z problemami cukrzycy, nie ma przeciwwskazań do spożywania miodu. Jest tak słodki i mdły w smaku, że trudno byłoby spożyć większą ilość. Kilkuletnim dzieciom zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek miodu każdego dnia, a nastolatkom 6 łyżeczek miodu. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie około 3 łyżek miodu dziennie. Starcom powyżej 70 roku życia zaleca się spożywanie od 1 do 2 łyżeczek miodu. Dodatkowo osobom wykonującym intensywną pracę umysłową lub fizyczną zaleca się zwiększyć podane ilości o dodatkowe 1 lub 2 łyżki miodu. Miód doskonale pobudza mózg do pracy. Wykorzystywany jest przede wszystkim przez uczni i studentów podczas egzaminów.
Regularne spożywanie miodu widocznie poprawia naszą odporność na przeziębienia oraz infekcje. Wbrew pozorom miód obniża poziom cholesterolu. Relaksuje, łagodzi stan nerwowy i wspomaga pracę naszego mózgu.
Miód z lipy – cena, gdzie kupić?
Miód możesz kupić w sklepie spożywczym, ryneczku lub bezpośrednio od pszczelarza. Prawdziwy miód lipowy kupimy bezpośrednio od zaufanego pszczelarza. Bezpośrednio kontakt z bartnikiem pozwala uzyskać odpowiedzi, na nurtujące nas pytania. Dowiemy się z jakim miodem mamy do czynienia w obecnym roku, delikatnie potargujemy się i dowiemy się jak prawidłowo spożywać miód. Wybierajmy miód z małych, rodzinnych pasiek zlokalizowanych w naszej okolicy. W przeciwieństwie do sklepowych produktów miód z małych pasiek jest naturalnym produktem. Nie jest grzany i filtrowany, dzięki czemu zachowuje swoje cenne właściwości lecznicze.
Pasieka Miodowe Wzgórze
https://miodowewzgorze.pl
Marków 6
11-100 Lidzbark Warmiński
tel. 51-031-36-13