Każdy z nas chce atrakcyjnie wyglądać, by czuć się dobrze w swoim ciele. Aby dobrze się prezentować trzeba zdrowo się odżywiać i ćwiczyć, jednak co tak naprawdę oznacza zdrowe odżywianie? Z pewnością nie jest to głodzenie się, ale spożywanie posiłków pełnowartościowych o odpowiedniej dla nas ilości kalorii. Posiłek pełnowartościowy, czyli taki, który zawiera warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, białko roślinne lub zwierzęce oraz tłuszcze, ale uwaga, muszą to być tłuszcze zdrowe. Nie każdy posiłek musi się składać ze wszystkich tych elementów, jednak trzeba pilnować, by się one uzupełniały. Dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych zadbasz o niego, sprawisz, że będzie dobrze funkcjonować.
Węglowodany jako podstawa posiłku
Węglowodany, czyli związki organiczne głównie pochodzenia roślinnego są dla nas podstawowym źródłem energii. Mogą one występować w dwóch postaciach: złożonej lub prostej. Węglowodany złożone, czyli między innymi pieczywo razowe z ziarnami, warzywa o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dłużej są wchłaniane przez organizm niż cukry proste, takie jak słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, czy drożdżówki. Węglowodany mogą być przyswajalne, potrzebne w wielu procesach metabolicznych i nieprzyswajalne, pobudzające jelita do pracy i poprawiające ich ukrwienie. To właśnie te pierwsze są źródłem energii. Rolą węglowodanów jest dostarczanie od 40% do 80% dziennego zapotrzebowania na energię, ich odpowiednia ilość jest w stanie utrzymać prawidłową temperaturę ciała, aktywność ruchową, a także pracę wszystkich organów wewnętrznych.
Białko – niezbędne dla każdego dania
Proteiny, czyli inaczej białka są niezbędne dla naszego organizmu, ponieważ uczestniczą niemal we wszystkich procesach, które zachodzą w naszym organizmie. Białko stanowi około 20% masy człowieka. Jaką rolę pełnią białka? Służą do odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów oraz enzymów. Wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych, biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Niedobry dla nas jest zarówno jego niedobór, jak i jego nadmiar. Niedobór
powoduje przede wszystkim zahamowanie wzrostu i rozwoju organizmu, zmniejsza odporność na choroby, utrudnia gojenie się ran, uniemożliwia odbudowę tkanek, natomiast nadmiar może doprowadzić do osteoporozy, obciążenia nerek i wątroby oraz kamicy nerkowej.
Zdrowe tłuszcze – czyli jakie?
Są tłuszcze, które w nadmiarze niekorzystnie wpływają na organizm – tłuszcze nasycone, zawarte w produktach zwierzęcych, takich jak masło, mięso, nabiał. Mogą one doprowadzić nie tylko do zwiększenia tkanki tłuszczowej, ale też wzrostu tzw. Złego cholesterolu, który z kolei może negatywnie wpływać na krążenie krwi i pracę serca, np. Przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Dostarczanie tłuszczów nasyconych do organizmu niesie ze sobą także pozytywne skutki, gdyż dodają one energię, są potrzebne do rozpuszczania witaminy A, D, E i K oraz rozprzestrzeniania się ich w organizmie, mają kwas mlekowy, chronią wnętrzności przed uszkodzeniami, przez co są potrzebne w naszej diecie. Są również takie tłuszcze, które są dla nas wartościowe – tłuszcze nienasycone, znajdujące się między innymi w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym i orzechach. Nienasycone tłuszcze wspierają układ odpornościowy, umożliwiają prawidłową pracę mózgu, działają przeciwzakrzepowo, regulują poziom tzw. Złego cholesterolu i ciśnienie krwi, zwiększają naturalną odporność organizmu, wspomagają wiele przemian metabolicznych, a także potrzebne są do produkcji różnych enzymów i hormonów.
Warzywa i owoce
Regularne spożywanie warzyw i owoców niesie ze sobą wiele korzyści, między innymi pomaga zmniejszać ryzyko udaru oraz innych chorób sercowo-naczyniowych, może chronić przed niektórymi nowotworami, zmniejsza ryzyko powstawania nadwagi i otyłości, nadciśnienia. Do posiłków, przykładowo do naleśników idealnie nada się dżem śliwkowy bez cukru, mający jednocześnie delikatnie kwaskowy, a zarazem słodki smak. Godny uwagi jest także sok z ogórków kiszonych, wykazujący wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości.
Nasze zdrowie jest najważniejsze, warto więc o nie trochę zadbać i przypilnować codziennej diety, mającej ogromny wpływ na organizm, od nas zależy, czy będzie on pozytywny, czy też negatywny. Dzięki odpowiedniej, zbilansowanej diecie będziemy się czuć dobrze oraz będziemy także dobrze wyglądać.