Kultura picia herbaty w Polsce jest nadal bardzo świeża. Dopiero odkrywamy to, co w innych rejonach świata rozkwitało przez stulecia. Zastanawiasz się, jakiego rodzaju herbaty jeszcze nie próbowałeś? Myślisz, że gorący napar nie nadaje się do spożywania w ciepłe dni? Dowiedz się, czym dokładnie jest herbata po marokańsku i sprawdź, jak można ją przygotować w domowym zaciszu.
Tradycyjna herbata po marokańsku — czym jest?
Herbata to napój, który w każdym regionie świata spożywany jest nieco inaczej. W przeciwieństwie do polskiej tradycji marokański napar pije się na co dzień, nawet w upalne dni. Mięta, będąca jednym z głównych składników, zbliża ciepłotę ciała do temperatury otoczenia, dzięki czemu działa orzeźwiająco. Herbata po marokańsku podawana jest też w zupełnie inny sposób, a odmowa napicia się tego napoju jest bardzo źle odbierana.
Słodka herbata z miętą jest zakorzeniona w kulturze Maroka. Napar jest towarzyszem wielu czynności i spotkań. Obecny jest nie tylko w każdym domu, ale także w restauracjach czy na targach. Picie herbaty w Maroku jest rytuałem podobnym do przygotowywania espresso we Włoszech.
Przepis na marokańską herbatę — jak przygotować ją w domu?
Podstawą marokańskiej herbaty z miętą są oczywiście odpowiednie liście. Tylko produkty najwyższej jakości pozwalają uzyskać pożądany smak. Najlepszym wyborem jest herbata zielona odmiany gunpowder. Ma ona intensywny smak, który razem z miętą tworzy połączenie niezwykle pobudzające cały organizm. Jeśli nie lubisz tego gatunku, to można oczywiście wybrać inny. Warto jednak postawić na liście, a nie torebki. Do przygotowania herbaty po marokańsku potrzebny jest też cukier. Nie można zapominać o zachowaniu odpowiednich proporcji:
- 500 ml wrzątku,
- 2 łyżki zielonej herbaty,
- 3-5 łyżek cukru,
- 3 gałązki świeżej mięty.
Po przygotowaniu wszystkich składników można zabrać się za proces parzenia. Polega on na przełożeniu herbaty, mięty i cukru do metalowego dzbanka i zalaniu całości wrzątkiem. Po dziesięciu minutach należy wyjąć liście i zamieszać napar, aby upewnić się, że cały cukier się rozpuścił. Gotową herbatę po marokańsku nalewa się z wysokości kilkudziesięciu centymetrów do niewielkich szklanek.
Rytuał picia marokańskiej herbaty — jakie akcesoria są potrzebne?
Aby wypić tradycyjną marokańską herbatę, nie trzeba wcale odwiedzać krajów Bliskiego Wschodu. Wystarczy znać wszystkie składniki, przepis i oczywiście posiadać odpowiednie akcesoria. Konieczne są niewielkie szklanki i specjalne, metalowe dzbanki. Wszystko, co potrzebne znajdziesz w ofercie internetowego sklepu Cafe Silesia.
Niezależnie od regionu świata picie herbaty jest bardzo często podstawą spotkań towarzyskich. Tradycyjny napar marokański serwuje się nawet podczas upałów, ponieważ połączenie zielonej herbaty z miętą jest bardzo orzeźwiające. Do napoju zazwyczaj podaje się słodkości. Warto zaznaczyć, że Marokańczycy zalewają liście herbaty wrzątkiem od razu po zagotowaniu. Przykładają oni też ogromną wagę do każdego kroku parzenia. Przygotowanie naparu zgodnie z rytuałem jest niezwykle ciekawym doświadczeniem.