FIT kolacja – 5 super propozycji

Choć to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, absolutnie nie należy pomijać kolacji! Niestety osoby będące na diecie, sądzą, że schudną szybciej, jeśli pominą ten posiłek w swojej codziennej rutynie żywieniowej. To duży błąd. Regularnie spożywane posiłki, w małych porcjach, są kluczem do utrzymania odpowiedniej wagi. Poznaj 5 doskonałych przepisów na szybkie, pyszne i zdrowe kolacje w stylu fit!

Kolacja w styli FIT, czyli jaka?

Lekkostrawna, przepełniona odżywczymi składnikami kolacja, to sposób na to, by organizm nie magazynował składników “na później”, co sprzyja tworzeniu się niechcianych “boczków”. Kolacja FIT to idealna opcja dla miłośników zdrowego odżywiania. Aby faktycznie była wartościowa,najlepiej spożywać ją co najmniej 2 godziny przed snem, czyli tak, abyśmy zasypiali bez uczucia głodu. Pamiętaj także, by w skład wieczornego posiłku nie wchodziły ciężkostrawne produkty. Bilans kaloryczny kolacji w stylu FIT powinien wynosić około  250-300 kalorii. 

5 pomysłów na FIT kolację 

Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ani nieosiągalnych składników. Które z nich wprowadzisz do swojej diety?

1. PASTY KANAPKOWE 

Własnoręcznie robione pasty kanapkowe są nie tylko pyszne i zawsze świeże, ale także nigdy się nie znudzą! Każdego dnia możesz zmieniać ich składniki, eksperymentować, tworząc nowe, indywidualne przepisy, szukając smaku, który najbardziej trafi w Twoje upodobania. pamiętaj, aby zajadać je ze zdrowym pieczywem typu razowe, pełnoziarniste lub pumpernikiel. 

Jak zrobić najprostszą pastę na kanapki? Możesz wykorzystać do niej twarożek, makrelę, tofu, ciecierzycę… Wystarczy, że połączysz kostkę tofu z łyżką oleju lnianego lub oliwy z oliwek oraz kilkoma łyżkami wybranego mleka roślinnego. Do tego wystarczy kilka rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki , sól, pieprz wedle Twojego uznania i gotowe! Więcej doskonałych past kanapkowych i inne rewelacyjne przepisy na fot kolacje (i nie tylko) znajdziesz na stronie littlehungrylady.pl

2. PLACUSZKI JOGURTOWE

Ciepłe, pachnące, mięciutke – mogą mieć różne odmiany i rodzaje. Są doskonałe nie tylko na kolację, ale także na fit śniadanie, dlatego koniecznie sprawdź wszystkie ich wersje i pokuś się o odrobinę różnorodności. Do placków możesz dodawać roślinne jogurty, które mają właściwości żelujące i doskonale zastępują jajka. Możesz dodawać każdy jogurt, na jaki tylko masz ochotę – dobieraj go do swoich upodobań i twórz nowe, wyjątkowe smaki. Na początek poznaj przepis na 3 smakowite placuszki jogurtowe. Smacznego!

3. EKSPRESOWA PIZZA NA TORTILLI

Czy wiesz, że placek pełnoziarnistej tortilli może być doskonałym spodem dla smacznej, lekkostrawnej pizzy, która ubarwi Twoją dietę? W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie tego, co akurat masz w lodówce. Do domowej pizzy na tortilli z powodzeniem można wykorzystać zarówno pomidory w puszce, jak i passatę, zioła prowansalskie, chudą szynkę, pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, pomidory, ogórki, ostre papryczki, kukurydzę, salami, pieczarki, mozzarellę… Następnie wystarczy posmarować placki sosem pomidorowym, wyłożyć na nią wybrane dodatki, posypać ją serem lub mozzarellą oraz przyprawami i zapiekać przez 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

4. KOLOROWA SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM 

Do stworzenia tej wyjątkowej, pożywnej ale lekkostrawnej kolacji potrzebujesz kilka ugotowanych ziemniaków (ugotuj je w całości), 2 kiszone ogórki, 2 garści drobno poszatkowanej kapusty – białej lub czerwonej, do wyboru, paprykę, szczypior oraz majonez lub łyżkę gęstego jogurtu i wybrane, ostre przyprawy. Wykonanie jest dziecinnie łatwe: po prostu pokrój wszystkie składniki, przypraw jogurtem i przypraw do smaku. Gotowe!

5. ORIENTALNA KANAPKA ONIGIRI, Z WYRAZISTYM FARSZEM

Onigiri to ryż faszerowany różnymi farszami, uformowany w kształt trójkątnej kanapki albo kulek. Dla wygody ryżowa kanapka jest dodatkowo zawijana w liście nori. Jej farsz możesz zmieniać i doprawiać  w zależności od upodobań. Jednym z najszybszych jest połączenie grzybów shiitake, tofu i czosnku we wspólnym, wyrazistym smaku umami! Kanapki  mogą być jedzone na zimno, lub podsmażone na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. 

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *