Ekologiczna żywność – wszystko, co warto o niej wiedzieć?

Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowsza? Czy warto zapłacić za nią trochę więcej? Czy oferują korzyści uzasadniające wyższą cenę?

Co to znaczy ekologiczne?

Termin “ekologiczny” odnosi się do sposobu uprawy i przetwarzania produktów rolnych. Chociaż przepisy różnią się w zależności od kraju, najczęściej przy uprawach ekologicznych nie można stosować syntetycznych pestycydów, genów bioinżynieryjnych (GMO), nawozów ropopochodnych oraz tych na bazie osadów ściekowych. Rośliny nawożone są obornikiem, kompostem. Chwasty są kontrolowane naturalnie (płodozmian, ręczne pielenie, ściółkowanie i uprawa roli). Rolnicy eliminują szkodniki, stosując metody naturalne (ptaki, owady i pułapki) i pestycydów pochodzenia naturalnego.

Z kolei ekologiczne mięso, jaja i produkty mleczne pochodzą od zwierząt mających wolny wybieg i otrzymujących organiczną paszę. Zwierzęta z ekologicznych hodowli nie dostają antybiotyków, hormonów wzrostu i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Rolnicy chronią je przed chorobami w naturalny sposób (czyste pomieszczenia gospodarcze, wypas rotacyjny i zdrowa dieta).

 

Dlaczego warto jeść żywność ekologiczną?

Nowoczesny sklep z żywością ekologiczną oferują produkty wysokiej jakości.

Żywność ekologiczna ze sklepu online Delikatesy Zdrowo – zawiera więcej korzystnych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, niż konwencjonalne produkty. Przy ich uprawie nie wykorzystuje syntetycznych pestycydów i chemicznych nawozów. Dlatego nie zawierają żadnych toksycznych substancji chemicznych. Nie oddziałują więc negatywnie na nasze zdrowie. Produkty ekologiczne są często świeższe, ponieważ nie zawierają konserwantów przedłużających ich datę do spożycia. Są też wolne od GMO.

Żywność ekologiczna jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Może więc chronić przed chorobami serca, rakiem, problemami ze wzrokiem, przedwczesnym starzeniem się i zaburzeniami funkcji poznawczych. Warto też wspomnieć, że taka żywność jest po prostu smaczniejsza, ponieważ rośliny mają więcej czasu na rozwój i dojrzewanie.

Dlaczego warto jeść miód organiczny?

Surowy miód istnieje od tak dawna, jak długo istnieją pszczoły na tej ziemi! Właśnie taki miód jedli ludzie, zanim producenci zaczęli go niszczyć nadmiernym przetwarzaniem, by wydłużyć okres przydatności i więcej zarobić. Warto pamiętać, że ekologiczne miody są surowe, nieprzetworzone, niepasteryzowane, prosto z ula. Co ważne, nie mówimy tutaj o nowym produkcie, lecz o czymś tak starym i oryginalnym, że prawie o nim zapomniano.

Surowy miód jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. W ten sposób chroni organizm przed uszkodzeniami komórek przez wolne rodniki. Ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Naturalnie zawiera nadtlenek wodoru, czyli skuteczny środek antyseptyczny. Jesteś przeziębiony? Dodaj łyżkę miodu do herbaty z cytryną. Jest doskonałym lekarstwem na ból gardła i kaszel.

Miód manuka pomaga leczyć rany. Jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Ponadto wspiera regenerację tkanek. Należy jednak pamiętać, by nie podawać surowego miodu u dzieci poniżej 1 roku życia.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *