Cholesterolu jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest utrzymanie w ryzach nie tylko cholesterolu całkowitego, ale także prawidłowego stężenia tak zwanego „dobrego” i „złego” cholesterolu. Sprawdź, czym różnią się od siebie poszczególne frakcje cholesterolu oraz jaką pełnią funkcję w Twoim organizmie.
Czym jest cholesterol i jakie są jego rodzaje?
Mimo że cholesterol jest owiany złą sławą i postrzegany jako szkodliwy, to tak naprawdę pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Należą do nich między innymi:
- udział w produkcji hormonów steroidowych,
- budowa błon komórkowych,
- udział w procesie wytwarzania witaminy D3,
- udział w powstawaniu kwasów żółciowych,
- udział w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym.
Negatywne skojarzenia związane są ze szkodliwością nie samego cholesterolu, a jego nadmiaru. Zbyt wysokie stężenie cholesterolu znacznie zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego istotne jest regularne kontrolowanie jego poziomu.
Aby sprawdzić, czy cholesterol jest w normie, wykonuje się lipidogram — badanie krwi określające stężenie cholesterolu całkowitego oraz jego dwóch frakcji:
- LDL („złego” cholesterolu),
- HDL („dobrego” cholesterolu).
Badanie obejmuje także cholesterol nie-HDL i triglicerydy.
W organizmie człowieka cholesterol jest transportowany we krwi w postaci lipoprotein, czyli kompleksów tworzonych z wyspecjalizowanymi białkami. Każda z lipoprotein odgrywa inną funkcję w organizmie człowieka.
LDL — charakterystyka i funkcje „złego” cholesterolu
„Zły” cholesterol to lipoproteiny o niskiej gęstości, ale dużej cząsteczce (low-density lipoprotein, w skrócie LDL). Jego rolą jest transportowanie cholesterolu z wątroby do innych narządów oraz tkanek.
Nadmiar frakcji LDL prowadzi do powstawania blaszki miażdżycowej. Powoduje on, że Cząsteczki cholesterolu odkładają się w ścianach tętnic i znacznie zwiększają ryzyko miażdżycy, która z kolei zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału. Dlatego LDL nazywany jest potocznie „złym” cholesterolem.
HDL — charakterystyka i funkcje „dobrego” cholesterolu
„Dobry” cholesterol to lipoproteiny o wysokiej gęstości i o małej cząsteczce (high-density lipoprotein, w skrócie HDL). Są to kompleksy białkowo-lipidowe, które są syntetyzowane w wątrobie i jelicie.
Zadaniem „dobrego” cholesterolu jest transport zwrotny cholesterolu z komórek obwodowych do wątroby, gdzie jest on metabolizowany i usuwany z organizmu (m.in. w postaci żółci). Proces ten obniża ryzyko odkładania się cholesterolu w ściankach tętnic i chroni przed rozwojem miażdżycy.
Zadbaj o swój cholesterol i wprowadź stanole roślinne do diety
Hipercholesterolemia, czyli podwyższony cholesterol całkowity i cholesterol frakcji LDL, może występować u osób w różnym wieku. Wpływ na to mogą mieć uwarunkowania genetyczne. Ryzyko zwiększają także nieodpowiednia dieta, brak ruchu, otyłość, przewlekły stres oraz używki, takie jak papierosy i alkohol.
Jeśli chcesz skutecznie walczyć z podwyższonym cholesterolem, konieczne są zmiany w stylu życia. Warto ograniczyć palenie i spożywanie alkoholu oraz zacząć żyć aktywnie. Istotna jest też zmiana diety — jajka, tłuste wędliny, śmietana czy masło na cholesterol wpływają negatywnie, dlatego warto je ograniczyć lub wyeliminować. Zdrowe nawyki żywieniowe i wprowadzenie do codziennego menu stanoli roślinnych pomoże Ci w obniżeniu i utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu*.
Produkty bogate w estry stanoli roślinnych to między innymi żywność funkcjonalna. Wprowadź ją do swojej diety np. poprzez regularne spożywanie jogurtów pitnych lub stosując margarynę na cholesterol ze stanolami roślinnymi marki Benecol. Zauważysz pozytywne zmiany w lipidogramie już po 2-3 tygodniach! Pamiętaj, że nawet drobne zmiany mogą przynieść wielkie efekty!
* Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.