Dieta bez laktozy – co warto wiedzieć?

Dieta bez laktozy to dieta wykluczająca produkty zawierające laktozę (cukier mleczny). Istnieją dwie możliwości stosowania tej diety. Przy pierwszym wariancie, w jadłospisie dozwolone są dania, które zawierają sfermentowane produkty mleczne, natomiast w drugim wariancie diety całkowicie wyklucza się wszelkie produkty mleczne. Które rozwiązanie jest lepsze? Jaką dietę bez laktozy wybrać? Podpowiadamy!

Laktoza – co warto wiedzieć? 

Laktoza to węglowodan występujący w mleku. Aby ją strawić, organizm uwalnia enzym zwany laktazą. Wraz z wiekiem produkcja laktazy drastycznie spada. W rezultacie jelito traci zdolność wchłaniania cukru mlecznego. Nietolerancja objawia się wzdęciami, kolką jelitową, nudnościami i wymiotami (rzadziej). Obecnie węglowodany mleczne są częścią ogromnej liczby produktów. Oprócz mleka i produktów mlecznych laktoza zawiera:

  • Jogurt, śmietana, kakao, margaryna, lody i kefir.
  • Nugat, śmietanka, czekolada, twaróg i kawa ze śmietanką.
  • Ser, masło i budynie.
  • Wyroby piekarnicze, cukiernicze i wędliniarskie.
  • Gotowe zupy, przeciery i półprodukty.
  • Sosy, majonez, ketchup, musztarda i gotowe przyprawy.

Nie jest łatwo znaleźć wysokiej jakości produkty bez laktozy. Ponadto dieta wymaga odrzucenia półproduktów i produktów gotowych do spożycia.- Dlatego sprawdź catering z dietą bezlaktozową. Być może to dieta pudełkowa jest dla ciebie optymalnym rozwiązaniem.

Dieta bez laktozy – najważniejsze informacje

Odrzucenie nabiału poważnie ogranicza wybór produktów. Rozwiązaniem jest pudełkowa dieta bezlaktozowa. Catering to opcja wygodna, bezpieczna i oszczędność czasu. Eliminując wiele szkodliwych półproduktów, do menu można dodać naturalne warzywa i jagody, zioła i zboża, drób oraz ryby. W diecie znajdzie się zatem:

  • Fasola, mięso, ryby, jaja i drób.
  • Zboża, rośliny okopowe, warzywa, owoce, jagody – źródła węglowodanów.
  • Orzechy, awokado, oleje roślinne, które są źródłem tłuszczów.

Wszystkie te produkty zawierają witaminy i minerały. W celu zachowania maksymalnej wartości odżywczej produktów zalecane są delikatne metody obróbki – gotowanie, grillowanie, pieczenie i gotowanie na parze. Pomimo ograniczeń żywieniowych w jadłospisie mogą znaleźć się koktajle i płatki śniadaniowe, zupy-kremy i sałatki, ryby i drób. W przypadku cateringu, menu na każdy dzień obejmuje 7-8 różnych dań. Całkowite spożycie kalorii na jeden dzień to 1300 kcal dla kobiet i 1800 kcal dla mężczyzn.

Przykładowy jadłospis może przedstawiać się następująco:

  • Śniadanie: 2 jajka na twardo, 2 kromki pełnoziarnistego chleba, łyżka masła orzechowego, filiżanka herbaty.
  • Obiad: 1 szklanka brązowego ryżu z kawałkiem łososia i gotowanymi na parze brokułami. Kubek kawy.
  • Przekąska: garść orzechów, warzywo lub owoc.
  • Obiad: porcja ziemniaków z gotowanym mostkiem, sałatka ze świeżych warzyw skropiona oliwą. Filiżanka zielonej herbaty.

Kto powinien przejść na dietę bez laktozy?

Laktoza to rodzaj cukru prostego występującego naturalnie w mleku i produktach mlecznych. Zwykle jest rozkładany przez laktazę, enzym w jelicie cienkim. Jednak wiele osób nie jest w stanie wytwarzać laktazy, co powoduje niezdolność do jej trawienia. W rzeczywistości szacuje się, że około w jakimś stopniu, nawet 65% światowej populacji nie toleruje laktozy. W przypadku osób ze skrajną nietolerancją laktozy spożywanie nieodpowiednich pokarmów może powodować działania niepożądane, takie jak ból brzucha, wzdęcia i biegunka. Na szczęście przestrzeganie diety bez laktozy może zminimalizować objawy u osób z tą chorobą.

Niektóre osoby mogą również przejść na dietę bez laktozy, aby zmniejszyć spożycie produktów mlecznych, z powodów osobistych, religijnych lub medycznych, a także ze względów etycznych. Inni mogą zrezygnować z laktozy w ramach diety bezmlecznej, która jest zalecana osobom z alergią na białka mleka, w tym kazeinę lub serwatkę.

Catering z dietą bezlaktozową – czy to dobre rozwiązanie?

Przeciwwskazaniami do diety bezlaktozowej to poważne problemy z układem mięśniowym i mięśniowo-szkieletowym. Ostry niedobór wapnia. Alergia na niektóre produkty. Zaburzenia żołądkowo – jelitowe, które powodują dysbakteriozę lub zakłócają normalne wchłanianie pokarmu. W pewnych przypadkach, osoby nie mogące spożywać produktów zawierających laktozę, mogą mieć, zwłaszcza na początku stosowania diety – problemy z przygotowaniem właściwych, zbilansowanych posiłków. Dlatego warto zdać się na specjalistyczną pomoc i zamówić dietę bez laktozy w firmie cateringowej. W tym przypadku możemy być pewni, że wszystkie zestawy posiłków, jakie otrzymamy, zostaną skomponowane zgodnie ze wskazaniami dietetyka, a jednocześnie sama dieta będzie różnorodna.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *