Frytownica to urządzenie pozwalające na smażenie różnego rodzaju składników na głębokim tłuszczu, czyli frytowanie. Stanowi jednocześnie jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego baru szybkiej obsługi, food trucka oraz restauracji, która serwuje przysmaki typu frytki, pączki czy nuggetsy. Oprócz tego można wykorzystać ją do frytowania warzyw oraz ryb. Taki sposób obróbki pozwala uzyskać chrupiącą i złotą panierkę z zewnątrz i miękką oraz delikatną strukturę w środku. Czym wyróżniają się dobrej jakości frytownice i na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Frytownica gazowa czy elektryczna?
Na rynku można spotkać się z urządzeniami zasilanymi gazowo lub elektrycznie. Różnią się one kosztami eksploatacji, sposobem konserwacji oraz oczywiście ceną zakupu. Jak wygląda to w praktyce?
- Frytownica gazowa jest zasilana gazem ziemnym lub propan-butan. Jest to zatem znacznie tańsza opcja. Jeśli urządzenie będzie używane codziennie przez wiele godzin, jego eksploatacja będzie mniej kosztowna w porównaniu do sprzętów zasilanych elektrycznie. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż tego typu modele są droższe w zakupie. Stosunkowo wysokie są też koszty ewentualnych napraw oraz samego montażu. Frytownica na gaz musi być stale podłączona do instalacji.
Jeśli urządzenie jest używane sporadycznie, lepszym rozwiązaniem może być model zasilany elektrycznie. W tym przypadku konieczne jest podłączenie do zasilania 230/400V. Tego typu egzemplarze są tańsze w zakupie, jednak trzeba liczyć się z wyższymi kosztami eksploatacji. Na uwagę zasługuje jednak bezproblemowy montaż i obsługa oraz możliwość swobodnego przemieszczania sprzętu jeśli będzie taka konieczność.
Zanim podejmiemy decyzję, warto przeanalizować przede wszystkim częstotliwość użytkowania. Frytownica elektryczna jest polecana w przypadku, gdy potrawy smażone na głębokim tłuszczu stanowią mały wycinek menu i są stosunkowo rzadko zamawiane. Gdy jednak podstawą naszej oferty są np. frytki lub nuggetsy, lepszą opcją będzie urządzenie zasilane gazem.
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając frytownicę?
Bardzo ważną kwestią jest pojemność urządzenia, gdyż to właśnie od niej zależy wydajność sprzętu. Ten parametr musi zostać dopasowany do potrzeb konkretnego lokalu. Gdy dania z głębokiego tłuszczu są serwowane sporadycznie, wystarczą małe frytkownice gastronomiczne o pojemności do 4 l. Jeśli jednak specjalizujemy się w takich potrawach, warto zainwestować w model oferujący przynajmniej 8 l. Bez problemu znajdziemy też wersje kilkunasto- i kilkudziesięciolitrowe. Im większy kosz do frytownicy, tym więcej składników możemy usmażyć za jednym razem. Ma to kluczowe znaczenie w przypadku lokali, gdzie funkcjonują tzw. godziny szczytu.
Co gdy w danej restauracji smaży się potrawy, które wykluczają się smakowo? Wtedy najlepszą opcją jest frytownica dwukomorowa. Dzięki niej unikniemy sytuacji, w której tłuszcz przeniósłby smak jednego składnika na drugi. Takie modele mają osobne termostaty, więc możemy smażyć w tym samym momencie dania w różnej temperaturze. Frytownica podwójna może okazać się dobrym rozwiązaniem również w lokalach, gdzie panuje duży ruch o określonych porach dnia. Niestety, wtedy stałe korzystanie z urządzenia o bardzo dużej pojemności jest mało ekonomiczne. Dwie komory mogą być używane jednocześnie, gdy mamy sporo zamówień, natomiast gdy zainteresowanie jest mniejsze, wystarczy nam jedna. Jeśli chodzi o materiał wykonania, największą popularnością cieszy się stal nierdzewna, co wynika z jej wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. Jest oprócz tego łatwa do utrzymania w czystości.