Czy liczenie kalorii ma sens? Pięć rzeczy, które trzeba wiedzieć, zanim zaczniesz liczyć kalorie

Marzysz o zmianie sylwetki? Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, czy też przytyć, liczenie kalorii może być pomocne w osiąganiu oczekiwanych efektów. O czym warto wiedzieć, zanim zaczniesz liczyć kalorie?

Oszacuj zapotrzebowanie kaloryczne

Liczenie kalorii na co dzień nie jest potrzebne. Gdy twoja waga jest w normie, a organizm funkcjonuje prawidłowo, nie warto liczyć spożywanych posiłków co do grama. Nie mając konkretnego celu, trudno oczekiwać po sobie dokładności, a nieprawidłowo prowadzona statystyka może wprowadzać w błąd. Rozsądnie jest raz na jakiś czas dokonywać “inspekcji” spożywanych produktów, aby ocenić, czy jadłospis jest wystarczająco urozmaicony.

Jeśli jednak marzysz o zmianie sylwetki, liczenie kalorii może znacznie ułatwić ten proces. Pamiętaj jednak, że informacja o spożywanych kaloriach nabierze wartości dopiero wtedy, gdy odniesiesz ją do swojego zapotrzebowania kalorycznego. Zapotrzebowanie określają dwie liczby — PPM i CPM, czyli odpowiednio: podstawowa przemiana materii i całkowita przemiana materii. Każdą z tych wartości możesz obliczyć, używając kalkulatorów online. Aby przytyć, do zapotrzebowania należy dodać 200–300 kalorii; analogicznie (in minus) w przypadku chudnięcia.

kobieta licząca zapotrzebowanie kaloryczne

Trzeba zliczać wszystkie posiłki

Każdy posiłek ma kalorie — to oczywiste, jednak z różnych powodów wiele osób pomija odnotowywanie przekąsek podczas liczenia kalorii. Dzieje się to z zapomnienia, lenistwa lub z błędnego przekonania, że niewielka ilość chipsów, orzeszków czy szklanka soku nie może być na tyle kaloryczna, by miała jakikolwiek wpływ na sylwetkę. Dotyczy to również próbowania potrawy podczas przyrządzania. Decydując się na liczenie kalorii, musisz zapisywać każdy posiłek.

Liczenie kalorii wymaga dokładności

Najlepszym przyjacielem osób, które liczą kalorie, jest waga kuchenna. Jej obecność w kuchni znacznie ułatwia szacowanie kaloryczności produktów. Aby osiągnąć sukces, trzeba zrezygnować z oceniania wagi posiłków “na oko”, bo taki rodzaj pomiaru często jest rzecz jasna niedoszacowany. Nie jest to łatwe i będzie wymagało zmiany nawyków — nie tylko żywieniowych.

kobieta licząca dokładną ilość kcal w każdym produkcie

Liczenie kalorii bywa trudne

Osoby, które przygotowują posiłki samodzielnie i rzadko jedzą poza domem, bez problemu liczą kalorie. Podobnie w przypadku osób swoją dietę opierających na cateringu z wyliczonymi mikro- i makroskładnikami. Niestety, nie zawsze można uzyskać informację na temat kaloryczności danego produktu.

Co w takiej sytuacji? Przede wszystkim — nie daj się zwariować. Jeden dzień, podczas którego twoje kalorie nie będą dokładnie policzone, nie zaważy na losach realizacji twojego celu. Zanim zaczniesz liczyć kalorie, musisz być świadomy/a, że takie sytuacje się po prostu zdarzają.

Kalorie to nie wszystko

Pamiętaj, że kalorie nie są jedynym wyznacznikiem jakości twojej diety. Ważna jest także odpowiednia ilość mikro- i makroskładników, dzięki którym Twój organizm może funkcjonować prawidłowo. Niezależnie od tego, jaki jest twój cel wagowy, ważnym elementem diety są ryby. Łosoś w dobrej cenie — wędzony, pieczony lub duszony — może być świetnym uzupełnieniem jadłospisu. 100 gramów tej ryby ma około 200 kalorii, a przy tym jest bogatym źródłem białka, witamin B1, B12 i D.

Jeśli brakuje ci inspiracji kulinarnych, dobrym pomysłem jest obserwowanie promocji w supermarketach, takich jak Biedronka – gazetka tego sklepu pojawia się regularnie, a wraz z nią – pomysły na nowe potrawy. 

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *