Cynamon powszechnie uznaje się za jedną z najpopularniejszych przypraw, chętnie wykorzystywanych do pieczenia ciast i ciasteczek. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jest to również produkt o szeregu właściwości prozdrowotnych, po który warto sięgać również wtedy, gdy chce się skutecznie pozbyć zbędnych kilogramów.
Szczególnie wartościowy jest cynamon cejloński, o którym nieco więcej napiszemy w dalszej części artykułu.
Czym jest cynamon cejloński?
Cynamon cejloński produkuje się z kory drzewa nazywanego cynamonowcem cejlońskim. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on oczywiście z Azji. Uzyskuje się go poprzez oczyszczenie i obróbkę zebranej kory, która nabiera charakterystycznego koloru i zawiniętego kształtu.
Czym cynamon cejloński różni się od tego tradycyjnego? Można to zaobserwować już na pierwszy rzut oka. Laski cynamonowe w jego przypadku są nieco jaśniejsze i znacznie miększe, przez co udaje się je zmielić bez większego trudu. Produkt ten jest również delikatniejszy w smaku.
Dodatkowo trzeba również wspomnieć o tym, że cynamon cejloński zawiera mniejszą ilość kumaryny niż ten zwyczajny. Co to takiego? To związek chemiczny, występujący w rozmaitych roślinach, np. w rumianku lub selerze. W małych ilościach nie jest groźny. Spożycie jednak większej dawki kumaryny potrafi doprowadzić do trwałego uszkodzenia organów wewnętrznych, a zwłaszcza wątroby.
Znakiem rozpoznawczym cynamonu jest jego smak. To dzięki niemu zrobił tak wielką furorę w cukiernictwie. Stanowi jeden z podstawowych składników aromatycznych pierników. Chętnie dodaje się go też do rozmaitych dań wytrawnych albo aromatycznych ciepłych i zimnych napojów.
Wiele osób nie zdaje sobie jednak nawet sprawy z tego, że cynamon to nie tylko lekko orientalna w smaku przyprawa. Produkt ten wykazuje szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Potrafi też być wielkim wsparciem w procesie odchudzania.
Jakie składniki odżywcze zawiera cynamon?
Wysokiej jakości cynamon cejloński, pochodzący z ekologicznie uprawianych drzew, to cenne źródło wielu substancji aktywnych. Warto pamiętać o tym, że w handlu częściej spotyka się odmianę kasja (cynamon wonny). Cejloński udaje się jednak znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach, stawiających na wartościową i zdrową żywność, jak SklepAgnex.
Jakie składniki występują w cynamonie cejlońskim? Można w nim znaleźć liczne minerały, na przykład potas, fosfor, wapń i żelazo. Oprócz tego zawiera epikatechinę oraz korzystny dla zdrowia aldehyd cynamonowy, ograniczający ryzyko występowania wielu chorób, w tym nowotworów.
Jakie właściwości ma cynamon cejloński?
Zawarte w cynamonie składniki sprawiają, że jest to substancja o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Wspiera zatem walkę z problemami skórnymi, w tym na przykład z trądzikiem lub przebarwieniami.
Cynamon zalicza się do naturalnych środków termogenicznych. Co to oznacza? Są to substancje, które aktywnie wspierają spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyspieszają metabolizm. Jest to szczególnie cenne dla wszystkich osób, które pragną pozbyć się niechcianych kilogramów. Cynamon cejloński zdecydowanie powinien zatem zagościć na stałe w ich diecie.
Wspomniana już wcześniej epikatechina ma olbrzymi wpływ na poprawę krążenia krwi. Równocześnie cynamon pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy, przez co jest rekomendowany osobom cierpiącym na cukrzycę typu drugiego.
W końcu warto wspomnieć o zastosowaniu, które doceniły już nasze babcie. Cynamon skutecznie oczyszcza drogi oddechowe, przez co idealnie sprawdza się jako dodatkowe wsparcie podczas walki z rozmaitymi infekcjami, w tym z przeziębieniem lub grypą.
Cynamon w codziennej diecie – dla zdrowia i urody
Cynamon cejloński można znaleźć w sklepach w formie lasek lub gotowego proszku. Jak do tej pory zagościł już na naszych stołach. Powoli trafia też do kosmetyków oraz naturalnych produktów cennych dla zdrowia.
Warto zatem dokładnie poznać jego właściwości i skład, by móc wykorzystać tę cenną korę cynamonowca w codziennej diecie dla poprawy urody, kondycji zdrowotnej lub gdy pragnie się pozbyć nadprogramowych kilogramów.