Co warto jeść przy kamicy nerkowej? Czego unikać?

Kamica nerkowa jest chorobą, która wymaga specjalnego traktowania. Żeby nad nią zapanować, należy nie tylko przeprowadzać kontrolne badania, ale też spożywać odpowiednie produkty żywnościowe. Dieta jest istotnym elementem dbania o zdrowie i dobre samopoczucie. Co jeść przy kamicy nerkowej? Oto polecane produkty.

Różne typy kamicy

Dieta w kamicy uzależniona jest od rodzaju schorzenia. Wyróżnia się kilka typów dolegliwości, są to:

  • kamica moczanowa;
  • szczawianowo-wapniowa;
  • fosforanowo-wapniowa;
  • fosforanowo-magnezowo-amonowa.

Eksperci stworzyli zalecenia żywieniowe dla osób dotkniętych różnymi rodzajami kamicy. Inne produkty należy jeść, a inne wykluczyć, o czym możemy przeczytać na stronie https://www.dbajonerki.pl/schorzenia-nerek/wlasciwa-dieta-w-kamicy-nerkowej

Co jeść przy kamicy moczanowej?

W kamicy moczanowej kluczem do sukcesu jest zaniechanie jedzenia produktów bogatych w puryny – substancje pobudzające organizm do produkcji kwasu moczowego. To on jest odpowiedzialny za tworzenie się kryształków, które potem przekształcają się w kamienie moczowe. Produkty zakazane w diecie przy kamicy moczanowej to:

  • podroby;
  • sardynki;
  • śledzie;
  • czekolada;
  • strączki;
  • wywary mięsne i kostne.

Produkty, które należy jeść to:

  • soki owocowe;
  • chude mleko;
  • sery;
  • cytrusy;
  • miód.

Menu przy kamicy szczawianowo-wapniowej

Nieco inaczej wyglądają zalecenia dietetyczne w menu osoby narażonej na rozwój kamicy szczawianowo-wapniowej. Ten rodzaj schorzenia spowodowany jest nadmiernym stężeniem szczawianów w organizmie. Jest to wynikiem diety lub nadmiernego wchłaniania ich w przewodzie pokarmowym. Należy więc wykluczyć:

  • konserwy rybne oraz mięsne;
  • kiszonki;
  • rabarbar;
  • szczaw;
  • szpinak;
  • czekoladę.

Produkty wskazane do codziennego spożycia to:

  • cytrusy – zarówno owoce, jak i soku;
  • produkty zbożowe pełnoziarniste;
  • ogórki;
  • cebula;

Co jeść przy kamicy fosforanowo-magnezowo-amonowej?

Przy kamicy fosforanowo-magnezowo-amonowej zaleca się zwiększenie spożycia produktów bogatych w magnez. Są to m.in.:

  • kasza gryczana;
  • ryż;
  • pieczywo pełnoziarniste;
  • bakalie;
  • ryby i owoce morza.

Z codziennego menu wykluczamy:

  • mleko;
  • mięso i przetwory mięsne;
  • strączki;

Dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej

W kamicy fosforanowo-wapniowej zaleca się:

  • mięso;
  • pieczywo;
  • ryby i owoce morza;
  • makarony;
  • kasze;
  • ryż.

Z menu z kolei powinniśmy wykluczyć produkty bogate w wapń i fosfor – mleko, nabiał, jaja, strączki, szczaw czy szpinak.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *