Kamica nerkowa jest chorobą, która wymaga specjalnego traktowania. Żeby nad nią zapanować, należy nie tylko przeprowadzać kontrolne badania, ale też spożywać odpowiednie produkty żywnościowe. Dieta jest istotnym elementem dbania o zdrowie i dobre samopoczucie. Co jeść przy kamicy nerkowej? Oto polecane produkty.
Różne typy kamicy
Dieta w kamicy uzależniona jest od rodzaju schorzenia. Wyróżnia się kilka typów dolegliwości, są to:
- kamica moczanowa;
- szczawianowo-wapniowa;
- fosforanowo-wapniowa;
- fosforanowo-magnezowo-amonowa.
Eksperci stworzyli zalecenia żywieniowe dla osób dotkniętych różnymi rodzajami kamicy. Inne produkty należy jeść, a inne wykluczyć, o czym możemy przeczytać na stronie https://www.dbajonerki.pl/schorzenia-nerek/wlasciwa-dieta-w-kamicy-nerkowej
Co jeść przy kamicy moczanowej?
W kamicy moczanowej kluczem do sukcesu jest zaniechanie jedzenia produktów bogatych w puryny – substancje pobudzające organizm do produkcji kwasu moczowego. To on jest odpowiedzialny za tworzenie się kryształków, które potem przekształcają się w kamienie moczowe. Produkty zakazane w diecie przy kamicy moczanowej to:
- podroby;
- sardynki;
- śledzie;
- czekolada;
- strączki;
- wywary mięsne i kostne.
Produkty, które należy jeść to:
- soki owocowe;
- chude mleko;
- sery;
- cytrusy;
- miód.
Menu przy kamicy szczawianowo-wapniowej
Nieco inaczej wyglądają zalecenia dietetyczne w menu osoby narażonej na rozwój kamicy szczawianowo-wapniowej. Ten rodzaj schorzenia spowodowany jest nadmiernym stężeniem szczawianów w organizmie. Jest to wynikiem diety lub nadmiernego wchłaniania ich w przewodzie pokarmowym. Należy więc wykluczyć:
- konserwy rybne oraz mięsne;
- kiszonki;
- rabarbar;
- szczaw;
- szpinak;
- czekoladę.
Produkty wskazane do codziennego spożycia to:
- cytrusy – zarówno owoce, jak i soku;
- produkty zbożowe pełnoziarniste;
- ogórki;
- cebula;
Co jeść przy kamicy fosforanowo-magnezowo-amonowej?
Przy kamicy fosforanowo-magnezowo-amonowej zaleca się zwiększenie spożycia produktów bogatych w magnez. Są to m.in.:
- kasza gryczana;
- ryż;
- pieczywo pełnoziarniste;
- bakalie;
- ryby i owoce morza.
Z codziennego menu wykluczamy:
- mleko;
- mięso i przetwory mięsne;
- strączki;
Dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej
W kamicy fosforanowo-wapniowej zaleca się:
- mięso;
- pieczywo;
- ryby i owoce morza;
- makarony;
- kasze;
- ryż.
Z menu z kolei powinniśmy wykluczyć produkty bogate w wapń i fosfor – mleko, nabiał, jaja, strączki, szczaw czy szpinak.