Aminokwasy to związki chemiczne, o których każdy z nas słyszał, jednak niewielu tak naprawdę wie, skąd one się biorą, za co odpowiadają i gdzie szukać ich źródła w pożywieniu. Najłatwiej określić je, jako podstawowy materiał budulcowy białek w organizmie człowieka. Łatwo zatem wywnioskować, że skoro białka to masa mięśniowa, to bez aminokwasów nie ma sensu jej budować! Bez BCAA (bo taki symbol przypisano aminokwasom tzw. rozgałęzionym) rozwój sportowej sylwetki i poprawianie masy mogło by być sporym problemem.
Podział aminokwasów
Istnieje około 320 rodzajów aminokwasów. Rozróżniamy aminokwasy: białkowe – te mają za zadanie budować białka w organizmach, oraz niebiałkowe, które pełniące inne funkcje np. wspomagają procesy metaboliczne. Kolejny podział to rozróżnienie na aminokwasy egzogenne i endogenne. Te pierwsze to m.in. histydyna, tryptofan, leucyna, walina, izoleucyna, treonina, metionina. Organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytwarzać, a co za tym idzie, dostarczanie ich podczas suplementacji jest niezbędne. Z kolei aminokwasy endogenne organizm wytwarza sam, a będzie to np. cysteina, arganina, glicyna, tyrozyna, czy glutamina.
Warto zaznaczyć, że istnieją jeszcze aminokwasy tzw. warunkowo niezbędne. Oznacza to tyle, że organizm jest w stanie je wytwarzać, ale pod warunkiem, że ma dostęp do prekursorów (arganina, pralolina, cysteina, tyzyna, glutamina, glicyna). Warto jeszcze dodać, że BCAA to aminokwasy rozgałęzione, czyli leucyna, izoleucyna i walina. To właśnie one odpowiedzialne są za redukcję zmęczenia po treningu, przez co zostały zaadaptowane szczególnie przez sportowców wytrzymałościowych.
Aminokwasy w diecie sportowców
Aminokwasy oprócz tego, że spełniają podstawową funkcję budulcową, mają również wiele więcej zadań w organizmie. Jednym z nich jest kontrola poziomu cukru we krwi, co wiąże się z procesem odbudowywania zasobów energetycznych organizmu. Będzie to miało bezpośredni wpływ na regenerację mięśni, czy działanie układu immunologicznego, hormonalnego i nerwowego. W przypadku sportowców, którzy regularnie wystawiają swój organizm na intensywną aktywność fizyczną, wymienione wyżej układy są obciążone, a co za tym idzie, kluczowa jest właściwa regeneracja.
Bez suplementacji odpowiednimi aminokwasami trenowanie 5-6 razy w tygodniu nie byłoby możliwe! Warto dodać, że BCAA działa również w szerszej perspektywie. Intensywność treningu może wpływać na stan skóry czy kości – odpowiednie aminokwasy wzmacniają procesy regeneracji również na tym polu. Suplementem, który szczególnie upodobali sobie sportowcy ćwiczący na siłowni jest kreatyna. Składa się z aminokwasów tj. glicyna, arganiny i metioniny.
Kreatyna na rynku suplementów występuję w dwóch postaciach – monohydrat i jabłczan. W pierwszej wersji suplement polecana się szczególnie dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z intensywnymi treningami. Z kolei jabłczan kreatyny sprawdzi się w przypadku osób, które trenują sporty bardziej wytrzymałościowe.
Aminokwasy w diecie redukcyjnej
W kontekście aminokwasów warto zwrócić uwagę na ich szczególne zastosowanie podczas diety redukcyjnej. BCAA wspomaga między innymi odbudowę uszkodzonych włókien. Tych w mięśniach może być dużo więcej w przypadku, gdy nie dostarczamy odpowiedniej ilości pokarmu (kalorii). Mówiąc prostym językiem, BCAA w pewnym sensie zastępuje naszemu organizmowi paliwo, którym w normalnych okolicznościach byłby kalorie dostarczane z pożywieniem, jednak w obliczu diety redukcyjnej jest ich za mało. Korzystając z aminokwasów w różnych postaciach, mamy szansę na dłuższy i bardziej intensywny trening, który lepiej spali tkankę tłuszczową.
Podsumowując, aminokwasy to białka pozwalające na prawidłowy rozwój organizmu i budowanie masy mięśniowej. Związki z formie rozgałęzionej, czyli BCAA szczególnie upodobali sobie sportowcy wytrzymałościowi i Ci trenujący na siłowni. Suplementem diety łączącym aminokwasy dobre dla sportowców, jest kreatyna występująca w postaci monohydratu i jabłczanu.
Wzbogacanie diety o związki tego typu zbawiennie wpłynie na regenerację, która staje się kluczowa w momencie, gdy często wystawiamy nasz organizm na intensywny wysiłek. Stosowanie aminokwasów będzie również dobrym posunięciem podczas diety redukcyjnej, czyli tej nastawionej na obniżenie wagi ciała. Aminokwasy zastąpią energię, którą normalnie pozyskuje się z pokarmu, a w dodatku pozwolą na lepsze osiągi podczas treningu.