Acerola – właściwości, działanie, zastosowanie

Acerola nazywana jest też wiśnią z Barbados. Krzew pochodzący z Wysp Karaibskich rodzi jasnoczerwone owoce o soczystym, bardzo kwaśnym miąższu. Acerola kryje w sobie bogactwo witaminy C oraz wiele wyjątkowych właściwości z punktu widzenia zdrowia i urody. W jaki sposób owoce rośliny wpływają na ludzki organizm i jak je stosować?

Właściwości przeciwutleniające

Związki obecne w aceroli i produktach, które się z niej wytwarza – soku, proszku czy tabletkach – wyróżniają się silnym działaniem przeciwutleniającym. Pomagają zneutralizować wolne rodniki wywierające szkodliwy wpływ na organizm. Antyoksydanty zawarte w aceroli spowalniają procesy starzenia się ciała, ograniczają ryzyko zachodzenia zmian DNA w komórkach oraz występowania nowotworów. Poprawiają kondycję skóry i pozwalają przez dłuższy czas cieszyć się młodym wyglądem. Regularne spożywanie preparatów sporządzonych z czerwonych owoców zwiększa też odporność organizmu na choroby neurodegeneracyjne takie jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Wpływ aceroli na układ krążenia

Ze względu na zawartość antocyjanów acerola chroni układ krwionośny, rozszerza naczynia, ogranicza osadzanie się cholesterolu i zmniejsza agregację płytek. Spożywanie owoców karaibskiego krzewu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Wspomniane antocyjany dodatkowo usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, dzięki czemu poprawia się widzenie. Co więcej, obecne w aceroli kwercetyna i rutozyd uszczelniają naczynia krwionośne i tym samym działają korzystnie na krążenie krwi. Przyjmowanie preparatów z acerolą może też wpływać pozytywnie na metabolizm cukru.

Acerola wzmacnia odporność

Acerola w proszku i tabletkach, a także spożywana w postaci soków, pomaga naturalnie wzmocnić odporność. Zawiera wyjątkowo dużo witaminy C i pobudza układ immunologiczny do tworzenia przeciwciał walczących z wirusami. Warto stosować suplementy i produkty spożywcze z acerolą w okresach spadków odporności i sezonie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę. Egzotyczne owoce wzmocnią też organizm osób często odczuwających zmęczenie i osłabienie oraz żyjących w chronicznym stresie czy pacjentów z chorobami tarczycy.

Zastosowanie aceroli

Owoce aceroli powszechnie wykorzystuje się w zapobieganiu infekcjom wirusowym oraz łagodzeniu ich przebiegu. To popularny składnik preparatów na odporność polecanych na okres jesieni i zimy. Tabletki, proszek i inne suplementy z acerolą warto stosować w stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Ze względu na kwaśny smak wspomniane preparaty nie znajdują zastosowania w kuchni.

Z powodu delikatności miąższu owoce aceroli są bardzo nietrwałe. Wymagają szybkiej obróbki, aby nie utraciły swoich właściwości. W Polsce trudno znaleźć świeże owoce tropikalnego krzewu, można za to spotkać rozmaite soki, konfitury oraz tabletki do ssania z acerolą.

Wiśnia z Barbados jest również cenionym składnikiem kosmetycznym. Zawiera beta-karoten i witaminę C wspierające regenerację skóry i leczenie trądziku. Ponadto wspomniana witamina C uszczelnia naczynka krwionośne. Ekstrakty z czerwonych owoców wzbogacają zatem kremy i maseczki do twarzy, szczególnie te polecane posiadaczkom cery naczynkowej.

Acerola jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Wystarczy zjeść 3 małe owoce, aby pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na wspomniany składnik. Acerola wzmacnia odporność, wykazuje właściwości przeciwutleniające i wspiera układ krążenia. Warto stosować soki i suplementy diety stworzone na jej bazie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i witalnością. Z kolei, aby skorzystać z właściwości kosmetycznych aceroli, najlepiej sięgnąć po odżywcze kremy i maseczki wzbogacone ekstraktami z wiśni z Barbados.

 

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *