Musztarda to jedno z tych uniwersalnych dodatków kulinarnych, które potrafią ożywić smak niemal każdego dania. Od delikatnej i łagodnej po pikantną — na sklepowych półkach znajdziemy musztardy różniące się stopniem ostrości, dzięki czemu każdy może zadowolić swoje gusta. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy z musztardą, które bez problemu przygotujemy w swojej kuchni.
Zupa musztardowa
Zupa musztardowa to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie intensywny smak potraw. Jest aromatyczna, pikantna i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy szukamy czegoś rozgrzewającego.
Na początek cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy ją na maśle. Następnie dodajemy mąkę i smażymy, aż do złocistego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie do gotującego się bulionu warzywnego wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodajemy zasmażkę z cebulą i musztardę dijon. Całość blendujemy i dodajemy pieprz, musztardę francuską i śmietankę 30%. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową zupę serwujemy z pestkami dyni, słonecznikiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-musztardowa.
Sałatka ziemniaczana z bobem, boczkiem i musztardą
Musztarda francuska to świetny dodatek do sosów sałatkowych. W połączeniu z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem doskonale podkreśli smak innych składników. Sałatka z ziemniakami, boczkiem bobem, korniszonami, cebulą dymką, świeżym koperkiem to idealna propozycja dla wszystkich miłośników lekkich i pożywnych dań obiadowych.
Wystarczy ugotować ziemniaki i bób, aby były al dente, a następnie podsmażyć boczek z drobno pokrojoną cebulą dymką na patelni. W misce umieszczamy pokrojone ziemniaki, obrany bób, pokrojone w krążki korniszony, posiekany koperek i boczek z cebulką. Całość polewamy sosem na bazie musztardy francuskiej, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu. Gotową sałatkę posypujemy czarnym sezamem.
Roladki z jajkiem w sosie musztardowym
Roladki z jajkiem w sosie musztardowym idealnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty pekińskiej. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. To idealny wybór dla wszystkich miłośników dań mięsnych w nowoczesnej odsłonie.
Kotlety schabowe doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i smarujemy musztardą. Na środek kładziemy ugotowane jajko, ćwiartkę ogórka konserwowego, zawijamy i wiążemy nitką. Smażymy wraz z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podsmażone roladki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso, zdejmujemy nici, a pozostały sos doprawiamy musztardą i zagęszczamy mąką i śmietanką.
Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/roladki-z-jajkiem-w-sosie-musztardowym.
Schab w sosie wiśniowo-musztardowym
Wyrazisty smak musztardy doskonale łączy się z pieczonymi mięsami, czego świetnym przykładem jest schab w aromatycznym sosie wiśniowo-musztardowym. To propozycja, która przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom i osobom, które szukają pomysłu na pyszne dania z musztardą.
Na początek umyty i osuszony schab nacinamy, a następnie nacieramy go pastą z dżemu wiśniowego, musztardy i majeranku. Mięso przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na minimum kilka godzin. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i pieczemy w 200°C przez 80 minut. Gotowe mięso kroimy w plastry, a sos w naczyniu zagęszczamy odrobiną wody i mąką ziemniaczaną.
Śledź z suszonymi pomidorami i musztardą francuską
Musztarda pasuje nie tylko do kanapek, wędlin lub deski serów — to także idealny składnik do śledzi, które sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie, jak i jako dodatek do świątecznego stołu.
Wystarczy odsączyć śledzie z oleju, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z pokrojoną w pióra cebulą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone, musztardę francuską, posiekaną papryczkę chili, oregano i świeżo mielony pieprz. Śledzie przekładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie serwujemy ze świeżą natką pietruszki na wierzchu. Smacznego!