Choć słowo „dieta” wielu osobom nie kojarzy się w sposób przyjemny, jej przestrzeganie może w znaczący sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia. Okazuje się, że w przypadku niektórych jednostek chorobowych leczenie farmakologiczne powinno być ostatecznością, a za poprawę stanu zdrowia odpowiada zbilansowana dieta. Sytuacja wygląda podobnie, jeśli zostanie stwierdzony u nas podwyższony cholesterol. Choć brzmi groźnie, odpowiednio zbilansowana dieta antycholesterolowa może sprawić, że nasz stan zdrowia ulegnie znacznej poprawie.
Cholesterol LDL a HDL – to warto wiedzieć
Choć cholesterol w ogólnym ujęciu cieszy się złą sławą, jest to istotny związek chemiczny w naszym organizmie. Zaliczany do grupy lipidów, pełni istotną rolę: jest składnikiem błon komórkowych, odpowiada za wytwarzanie witaminy D3, hormonów płciowych czy nadnerczy. Choć częściowo jest wytwarzany w naszym organizmie przez przede wszystkim przez wątrobę, musi równocześnie być dostarczany wraz z pożywieniem[1].
Ze względu na to, że jest to substancja nierozpuszczalna w wodzie, we krwi musi być transportowany za pomocą lipoprotein – białek połączonych z tłuszczami. To od rodzaju lipoprotein zależy, jaki wpływ na nasz organizm ma cholesterol:
- lipoproteiny frakcji LDL – transportują cholesterol z wątroby do komórek. Jeśli w ze względu na jego nadmiar w organizmie cholesterol gromadzi się w ścianach tętnic, może prowadzić do zmian miażdżycowych, stąd określany jest mianem złego cholesterolu;
- lipoproteiny frakcji HDL – transportują nadmiar cholesterolu z komórek do wątroby, gdzie może zostać przekształcony w kwasy żółciowe, stąd jego nazwa – dobry cholesterol[2].
Przyczyny wysokiego cholesterolu
Przyczyny wysokiego cholesterolu mogą być złożone, gdyż wpływ ma zarówno nasz styl życia i dieta jak i czynniki genetyczne. Stąd także zdrowo odżywiające się i aktywne fizycznie osoby mogą zmagać się z podwyższonym cholesterolem we krwi. Wpływ na wysoki poziom cholesterolu LDL mogą mieć:
- otyłość;
- siedzący tryb życia;
- brak odpowiedniej ilości aktywności fizycznej;
- niewłaściwa dieta;
- hipercholesterolemia rodzinna.
Dieta antycholesterolowa
Główną przyczyną podwyższonego cholesterolu frakcji LDL we krwi jest nieodpowiednia dieta. Spożywanie w dużych produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce, a także żywności typu fast food, dania gotowych czy produktów przetworzonych, a także żywności z dużą ilością cukru i soli ma bardzo zły wpływ na poziom naszego cholesterolu. Podstawę w obniżeniu podwyższonego cholesterolu powinna stanowić właściwa dieta antycholesterolowa.
Podstawą takiej diety jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, ryb, orzechów, nasion roślin strączkowych, warzyw i owoców, a także oliwy z oliwek i olejów roślinnych. Produkty te są bogate w błonnik pokarmowy, fitosterole oraz białka roślinne.
Wskazówki dotyczące diety antycholesterolowej
W jaki sposób sprawić, aby dieta antycholesterolowa zaczęła przynosić zamierzone korzyści i jednocześnie zmiana nawyków żywieniowych nie stała się dla nas uciążliwa?
- przygotowując swoje posiłki zadbaj o to, aby były one różnorodne;
- unikaj smażenia – wybieraj gotowanie na parze lub pieczenie w rękawie. Dzięki temu zachowasz pełnię składników odżywczych;
- jedz częściej, ale w mniejszych ilościach;
- pij co najmniej 2 litry wody na dobę;
- pamiętaj o aktywności fizycznej.
[1] G. Kobus, H. Bachórzewska-Gajewska, I. Kinalska, Dieta niskocholesterolowa, w: Przegląd Kardiodiabetologiczny, nr 4, 2009.
[2] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,co-to-jest-cholesterol [dostęp: 24.11.2020].
[3] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/07/11/cholesterol/#Co-wplywa-na-stezenie-cholesterolu [dostęp: 24.11.2020].
Bibliografia:
[1] G. Kobus, H. Bachórzewska-Gajewska, I. Kinalska, Dieta niskocholesterolowa, w: Przegląd Kardiodiabetologiczny, nr 4, 2009.
[2] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,co-to-jest-cholesterol [dostęp: 24.11.2020].
[3] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/07/11/cholesterol/#Co-wplywa-na-stezenie-cholesterolu [dostęp: 24.11.2020].