Wino wytrawne – trunek znany i ceniony od wieków

Wino wytrawne to niezwykle pyszny i aromatyczny trunek, którym ludzkość delektuje się od wieków. Zazwyczaj jest ono wytwarzane z dojrzałych i soczystych winogron. Pośród wielu gatunków win wytrawnych smakosze najbardziej doceniają francuskie, włoskie oraz hiszpańskie. Niezwykle aromatyczne trunki oferuje sklep z winami time for wine.

Kilka słów o historii wina…

Wino to trunek nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Już w starożytnej Grecji trunek ten był symbolem kultu Dionizosa. O trunku tym wspomina także biblia i jest ono najważniejszą symboliką w liturgii katolickiej.

Historia wina sięga wielu tysięcy lat. Już na egipskich hieroglifach znalezionych 3000 lat p.n.e. została przedstawiona prasa winiarska. Ponadto trunek ten był także doskonale znany w starożytnych cywilizacjach Babilonu oraz Chin. Uprawa winorośli została rozpowszechniona niemalże na całą Europę z terenów starożytnej Grecji oraz Rzymu.

Popyt na wino spadł po Upadku Cesarstwa Rzymskiego i wówczas to było ono produkowane przede wszystkim na potrzeby klasztorów. Po rozpowszechnieniu się chrześcijaństwa na północ oraz wschód Europy znacznie wzrosło zapotrzebowanie na wino mszalne, a pod koniec średniowiecza picie wina było bardzo modne wśród wyższych sfer. W związku z tym rozkwitła na szeroką skalę produkcja wina oraz handel.

Epoka odkryć geograficznych przyczyniła się do narodzin przemysłu winiarskiego również w Nowym Świecie. Wówczas to kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju produkcji wina w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile, a nawet Afryce Południowej.

Z biegiem kolejnych lat doskonalono uprawę winorośli oraz proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina w butelkach zamykanych mocnym korkiem i zaczęto produkować pierwsze wina musujące.

Jak produkuje się wina wytrawne?

Wino to niezwykle aromatyczny napój alkoholowy, który jest uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, a nieco rzadziej również soku z innych owoców.

W celu wytworzenia pysznego wina wytrawnego pierwszym niezbędnym krokiem jest dostarczenie do winiarni winogron, gdzie następuje wytłoczenie moszczu. W zależności od rodzaju produkowanego wina sok gronowy poddawany jest procesowi maceracji lub od razu rozpoczyna się proces fermentacji alkoholowej.

Wyborowe wina zazwyczaj dojrzewają po fermentacji w dębowych beczkach, dzięki czemu ich smak staje się znacznie bardziej wyrazisty oraz aromatyczny. Ze względu na zużytą w procesie produkcji zawartość cukru wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Wina wytrawne to takie, w których drożdże przefermentowały cały cukier z winogron.

Jeśli chodzi o barwę to wyróżnia się wina: białe, różowe oraz czerwone. Niemniej ich barwa wcale nie jest zależna od koloru winogron. Zdarza się bowiem, że białe wino powstaje z ciemnych winogron. Gdy owoce te są gniecione wraz ze skórką, to wówczas powstaje wino czerwone albo różowe. Kilkugodzinna maceracja powoduje zabarwienie winna na kolor różowy, natomiast kilkutygodniowa na barwę czerwoną. Warto wiedzieć o tym, że skórka winogron kryje w sobie najcenniejsze składniki, dlatego też czerwone wino jest zawsze lepsze pod względem walorów zdrowotnych od pozostałych trunków.

W zależności od procesu powstawania wina oraz  od jakości użytych w procesie produkcji winogron uzależniona jest zawartość alkoholu. Lekkie trunki zazwyczaj zawierają do  12 procent alkoholu, natomiast wina średnio mocne zawierają do 14 procent alkoholu. Z kolei wina mocne to takie, które w swym składzie zawierają od 14 do 16 procent alkoholu.

Wina wytrawne – charakterystyka oraz właściwości zdrowotne

Wino wytrawne to takie, którym zazwyczaj w smaku brakuje słodyczy. Nie posiada ono słodkiego posmaku cukru. Niemniej jest ono bardzo popularne i zazwyczaj serwowane do poszczególnych dań głównych.

Zdarza się, że termin „wytrawne” wielu smakoszy słodkich trunków nie zachęca do zakupu wina. Co prawda tekstura takiego wina jest gęsta oraz bardzo przyjemna w dotyku, niemniej niska zawartość cukru sprawia, że ma ono charakterystyczny, gorzkawy posmak.

Kwaskowatość win wytrawnych w dużej mierze zależy od jakości użytych w procesie produkcji owoców. Jeśli były one młode oraz mniej dojrzałe, to wówczas wino jest znacznie bardziej kwaskowate. Z kolei gdy zebrane owoce są w pełni dojrzałe oraz słodkie, to wówczas trunek jest nieco bardziej słodki.

Nie ma cienia wątpliwości, że wina wytrawne posiadają cenne właściwości zdrowotne. Z racji tego, że powstają one z winogron posiadają w swoim składzie cenne dla zdrowia makro i mikroelementy. Wśród wielu z nich można wymienić: fosfor, żelazo oraz niewielkie ilości cynku, miedzi i selenu. Ponadto zawiera ono w swoim składzie witaminę A oraz z grupy B, C, H i PP.

Każde pite z umiarem czerwone wino wytrawne bardzo korzystnie wpływa na nerki oraz serce. Chroni ono także bardzo skutecznie przed nowotworami oraz niektórymi bakteriami. Skutecznie poprawia apetyt oraz wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych.

Wino wytrawne to trunek po który warto sięgnąć podczas spożywania niedzielnego obiadu. Z kolei wręczenie wina w ozdobnej butelce oraz eleganckim opakowaniu na prezent potrafi przynieść obdarowanej osobie mnóstwo radości oraz przyjemności. Warto odwiedzić sklep z winami Time for Wine timeforwine.pl i wybrać takie, które będzie w pełni odpowiadać naszemu podniebieniu.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *