Pierwsza wizyta u dietetyka – jak się do niej dobrze przygotować?

Osoby, którym zależy na wprowadzeniu zmian w swoim odżywianiu, zrzuceniu dodatkowych kilogramów lub ułożeniu indywidualnego jadłospisu, najczęściej zasięgają porady dietetyka. Pierwsza wizyta konsultacyjna zazwyczaj ma jednakowy schemat w wielu poradniach dietetycznych, dlatego warto się do niej dobrze przygotować. Wcześniej należy również wybrać odpowiedniego specjalistę, który nie tylko stworzy spersonalizowaną dietę, ale także przeprowadzi pacjenta przez trudny proces zmiany nawyków żywieniowych.

Po pierwsze: wybór odpowiedniego dietetyka

Wybór profesjonalnego dietetyka jest najważniejszym i zarazem najtrudniejszym zadaniem. Bardzo ważne, aby osoba ta posiadała niezbędną wiedzę oraz kwalifikacje zdobyte na uczelni wyższej lub w szkole policealnej w Białymstoku, która kształci specjalistów ds. dietetyki. Przy wyborze dietetyka, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego wykształcenie, ale również ceny wizyty i ułożenia jadłospisu, które bardzo dużo mówią o jakości usług. Jeśli dietetyk zaniża koszty, najpewniej nie można uznać go za profesjonalistę. Szczególnie, że ułożenie spersonalizowanej diety to zadanie czasochłonne, wymagające ogromu wiedzy oraz umiejętności. Osoba nieposiadającas odpowiednich kwalifikacji, może doprowadzić pacjenta do poważnych komplikacji zdrowotnych! Z tego powodu poszukiwania specjalisty ds. dietetyki w Białymstoku i innych miastach, najlepiej rozpocząć od sprawdzenia opinii o gabinetach dietetycznych oraz cen oferowanych usług.

Po drugie: wyniki badań

Na pierwszą wizytę u dietetyka, najlepiej przynieść ze sobą wyniki morfologii krwii. Badanie to odpowiada na wiele pytań, dotyczących stanu zdrowia pacjenta – pomaga ono między innymi w identyfikacji niedoborów żywieniowych oraz niektórych chorób, na przykład anemii. Istotne jest również badanie poziomu glukozy, które umożliwia wykrycie stanu przedcukrzycowego, hipoglikemii oraz insulinoodporności. Dzięki odpowiedniej diecie, możliwe jest powstrzymanie rozwoju cukrzycy i niemal całkowite cofnięcie powstałych zmian. Kolejnym badaniem, które może wiele powiedzieć o nawykach żywieniowych pacjenta, jest profil lipidowy. Pomiar stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów może wskazać na choroby układu krążenia, które często są zależne od diety.

Po trzecie: dzienniczek żywieniowy

Przed pierwszą konsultacją, wielu dietetyków prosi o spisanie kilkudniowego jadłospisu. Dzięki temu mają oni możliwość zobaczenia, w jaki sposób odżywia się pacjent oraz zaplanować zmiany, które trzeba wprowadzić. W dzienniczku należy zanotować informacje o zjedzonych posiłkach i wypitych napojach, godzinach ich spożycia oraz ilości podanej w miarach domowych (plasterek, kromka, łyżeczka, szklanka) lub gramach. Warto zanotować nie tylko dni robocze, ale także wolne od pracy, ponieważ dieta może różnić się w zależności od ilości codziennych obowiązków. Dzienniczek można prowadzić na kartce lub w specjalnej aplikacji na smartfona. Niekiedy zdarza się, że skłania on pacjenta do zdrowszego odżywiania lub pomijania zjadanych między posiłkami przekąsek. Na czas prowadzenia dzienniczka, nie powinno się jednak wprowadzać się żadnych zmian w codziennej diecie. Ważna jest przede wszystkim szczerość, ponieważ tylko prawdziwe informacje pomogą dietetykowi w ocenie sposobu żywienia oraz ułożenia odpowiedniego jadłospisu.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *