Pieprz czarny – niesamowite właściwości zdrowotne w zasięgu ręki!

Pieprz czarny to obowiązkowy element w każdej kuchni. Najczęściej występuje obok solniczki i jest wykorzystywany do doprawiania wielu potraw. Jednak mało kto wie, że pieprz czarny ma nieprzeciętne właściwości prozdrowotne!

Czarny pieprz w medycynie jest wykorzystywany od pokoleń – przede wszystkim na kresach wschodnich. Kiedyś był bardzo cenną jednostką handlową, ponieważ traktowano go jako „święto zioło”. Pochodzi z Indii, ale dzisiaj jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej.

Pieprz czarny nadaje potrawom charakterystyczny smak, który ciężko podrobić. Dzięki niemu sosy, zupy, sałatki, przetwory, a nawet najprostsze desery nabierają przyjemniejszego smaku.

Czarny pieprz – co to jest?

Pieprz czarny to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych i pochodzi z Indii, ale dzisiaj uprawiany jest w wielu krajach znajdujących się w strefie tropikalnej. Dorasta nawet do 15 metrów, wijąc się wokół tyczek. Najcenniejszym elementem rośliny są owoce – tzw. pestkowce, które wykorzystuje się na całym świecie jako przyprawę. Czarny pieprz został sprowadzony do Europy przez Aleksandra Macedońskiego.

Pieprz czarny – właściwości zdrowotne

Czarny pieprz ma wiele prozdrowotnych właściwości. To źródło takich składników mineralnych jak wapń, potas, sód, magnez, żelazo, mangan, selen czy fosfor. Dostarcza do organizmu cenne antyoksydanty, dzięki którym możliwe jest spowolnienie tempa procesu starzenia. Ma również właściwości antybakteryjne, a także wzmacnia układ odpornościowy.

Pieprz poprawia trawienie. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych w całym przewodzie pokarmowym. Dzięki zwiększonej ilości enzymów trawiennych trawienie ulega znacznej poprawie, a to znacznie ogranicza wiele problemów, jak na przykład wzdęcia, niestrawność czy zaparcia.

Według chińskiej medycyny czarny pieprz ma działanie usuwające wilgoć z organizmu. Tej przyprawie przypisuje się niesamowite właściwości:

  • Rozgrzewa organizm,
  • Działa przeciwzapalnie,
  • Poprawia krążenie krwi,
  • Poprawia trawienie,
  • Łagodzi objawy przeziębienia i wzdęcia,
  • Wpływa na wydzielanie soków trawiennych,
  • Oczyszcza drogi oddechowe,
  • Działa korzystnie na stawy,
  • Poprawia biodostępność składników potraw,
  • Działa antyoksydacyjnie i oczyszczająco.

Najsilniejsze właściwości posiada pieprz świeżo mielony, dlatego, jeśli nie posiadasz młynka, to warto w niego zainwestować. Świeżo mielony pieprz nadaje potrawom jeszcze lepszego smaku, a do tego ma mocniejsze właściwości!

pieprz czarny a odchudzanieCzarny pieprz na odchudzanie

Czarny pieprz nie ma nic wspólnego z dietami błyskawicznymi. Według naukowców pieprz może wpływać na poprawę kondycji zdrowotnej organizmu, ale utrata wagi dzięki wyłącznie jedzeniu pieprzu jest całkowicie niemożliwie. Pieprz czarny powinien być traktowany tylko jako naturalny suplement diety obok zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. W ten sposób razem odchudzanie z czarnym pieprzem może przynieść lepsze rezultaty niż bez niego.

Najcenniejszym składnikiem, który powoduje, że czarny pieprz ma niesamowite właściwości, jest piperyna i to właśnie ona, a nie pieprz, ma tak niesamowite właściwości. Na rynku można znaleźć liczne suplementy z piperyną. Odseparowanie jej od pieprzu jest niestety niewykonalne w domowych warunkach. Dzięki temu wcale nie trzeba łykać pieprzu i dodawać go w dużych ilościach do każdej potrawy.

Właściwości piperyny

Jedną z najważniejszych właściwości piperyny jest podniesienie wydolności fizycznej organizmu. Właśnie dlatego ten składnik jest stosowany przez profesjonalnych sportowców, ale sięga po niego coraz więcej amatorów, a także osoby chcące sprawnie pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Dzięki temu, że piperyna wzmaga wydzielanie soków trawiennych, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. To dobry sposób na wymodelowanie mięśni zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Według naukowców, poza wspływem na odchudzanie piperyna może również poprawiać koncentrację oraz wzmacniać układ odpornościowy.

Jak suplementować piperynę?

Najprostszą metodą suplementacji jest doprawianie potraw świeżo mielonym pieprzem. Jednak pieprz w zbyt dużych ilościach nie jest smaczny i dodatkowo może się szybko znudzić. Warto zainteresować się suplementami diety z piperynę w składzie, które w ciągu kilku miesięcy są o wiele bardziej wygodne w stosowaniu. Warto wybierać pewne środki, które zawierają wysokiej jakości piperynę, jak na przykład Piperinox, który zawiera specjalną formułę BioPerine® o właściwościach blisko 30 razy silniejszych od zwykłej piperyny.

Piperyna a odchudzanie w świetle badań

„Suche fakty” to nic w porównaniu do realnych badań! Interesujące jest badanie przeprowadzone na szczurach opublikowane w serwisie ncbi.nlm.nih.gov. Badanie zostało przeprowadzone w 2011 roku z udziałem dwóch grup szczurów z otyłością. Na jednej grupie stosowano wyłącznie dietę wysokotłuszczową, a drugiej dodatkowo piperynę. Po jedenastu tygodniach okazało się, że grupa szczurów stosująca piperynę wykazała znacznie zmniejszenie masy ciała nawet o 15%.

Czarny pieprz – czy warto stosować go na diecie? Podsumowanie

Pieprz występuje w każdej kuchni, jaka jest w Polsce – nie ma wyjątków! Będąc na diecie, warto wykorzystywać tę przyprawę do doprawiania potraw, ale warto zachować umiar, ponieważ w innym wypadku całkiem prawdopodobne jest, że bardzo szybko nam znudzi się ten smak.

Lepszą alternatywą są suplementy zawierające piperynę. Najlepsze preparaty zawierają odpowiednie ilości tego składnika, by rzeczywiście odczuć wpływ jego działania. To również zdecydowanie bardziej wygodna opcja, ponieważ jest szybka w zastosowaniu i nie ma smaku!

 

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *