Orzeszki piniowe – wartości odżywcze, kalorie i właściwości pinioli

Orzeszki piniowe, czyli inaczej zwane piniole, mają (podobnie jak inne orzechy) liczne właściwości i wartości odżywcze. Spośród pozostałych wyróżniają się sporą zawartością cynku, który ma pozytywny wpływ między innymi na męską płodność. Orzeszki piniowe w niektórych regionach świata uchodzą wręcz za afrodyzjak. Sprawdź – jakie właściwości mają orzeszki piniowe i ile kalorii dostarczają.

Orzeszki piniowe – właściwości

Piniole to jadalne nasiona kilku rodzajów sosny, w Europie najczęściej sosny pinia, która rośnie od Hiszpanii, aż po Cypr. Orzeszki te posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Są bogatym źródłem witaminy K, której wiele orzechów nie posiada wcale (prócz orzechów nerkowca). Witamina ta wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi oraz hamuje rozwój nowotworów i osteoporozy. W medycynie alternatywnej orzeszki piniowe stosuje się w leczeniu zawrotów głowy, suchego kaszlu, reumatyzmu i zaparć.

Ponadto orzeszki piniowe w swoim składzie zawierają niacynę, która działa na układ nerwowy oraz stan skóry. Znajdziemy tu również potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Piniole mają największą zawartość cynku ze wszystkich orzechów, który wpływa na męską płodność. Cynk jest szczególnie ważny w diecie mężczyzny, gdyż odgrywa ważną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu nasienia i przedłużaniu żywotności plemników.

Orzechy piniowe – wartości odżywcze

100 g orzeszków piniowych zawiera około 978 kcal, 13,5 gramów białka, 68,69 gramów tłuszczu, 13,09 gramów węglowodanów oraz 3,7 gramów błonnika. Tak przedstawia się skład pinioli. Jeżeli chodzi o witaminy, znajdziemy w nich:

  • witaminę C,
  • tiaminę,
  • niacynę,
  • ryboflawinę,
  • witaminę B6,
  • kwas foliowy,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę K

Orzechy piniowe (oraz pozostałe rodzaje orzechów), jedzone systematycznie potrafią zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób serca, (aż o 19%) oraz raka (11 %). Orzechy piniowe mogą również zapobiegać cukrzycy tupu 2, kamieniom żółciowym oraz obniżają cholesterol. Jeżeli będziemy regularnie spożywać piniole, lecz także migdały, orzechy ziemne i suszone morele, możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju raka wątroby.

Orzeszki piniowe, a odchudzanie

Badania opublikowane w 2014 roku w magazynie „Food Technology” udowodniły, że orzeszki piniowe mogą z powodzeniem znaleźć się w diecie odchudzającej. Kwas pinolenowy (wielonasycony) pozyskiwany z pinioli może pomóc w kontrolowaniu masy ciała, głównie dzięki swojemu działaniu hamującemu apetyt i zapewnieniu uczucia sytości.

Orzechy piniowe – gdzie kupić i w jakiej cenie?

Orzechy piniowe są obecnie jednymi z najdroższych orzechów na świecie. Opakowanie 150 gram pinioli może kosztować nawet 5-7 euro, a cena za kilogram to około 70-90 euro. We Włoszech, skąd pochodzą najszlachetniejsze odmiany, coraz częściej dochodzi do kradzieży orzechów oraz ich sprzedaży na czarnym rynku. W Polsce, cena orzechów piniowych wynosi około 25 zł za 100 gram. Są to jednak najczęściej odmiany wywodzące się z Chin lub z Korei – są dostępne w większych hipermarketach. Orzechy piniowe pochodzące z Europy są dużo droższe, przez co również ciężej dostępne. Pini orzeszki na Jawo2008 kosztują 19,99 za opakowanie 100 gram oraz 79,99 za opakowanie 500 gram.

Orzechy piniowe – jak jeść?

Orzeszki piniowe cechują się delikatnością w smaku, są jednak bardzo aromatyczne (po ich rozgnieceniu wyraźnie czuć zapach drzewa, z którego pochodzą). Są bardzo ważnym składnikiem kuchni włoskiej – głównie pesto. Dobrze komponują się z innymi składnikami sosów, podawanych do dań z makaronem. Polecamy podawać je wraz z łagodnymi serami, jako dodatek do deserów i ciast. Na ich bazie wytwarza się wyżej wspominany olej oraz miód piniowy.

źródło zdjęcia: freepik.com

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *