Noże: w zestawie czy pojedynczo?

Specjalny nóż do obierania, nóż szefa kuchni, nóż do chleba, a nawet do miękkiego sera. W kuchni przyda Ci się przynajmniej kilka rodzajów noży. Czy wybierać zestawy noży, czy kilka różnych modeli pojedynczo? O czym należy pamiętać podczas kupowania kompletu?

W pierwszej kolejności zastanów się, do czego potrzebujesz noży. Będzie to wynikać przede wszystkim z tego, jak, co oraz jak często przygotowujesz w kuchni. Pozwoli Ci to zdecydować, czy sprawdzą się u Ciebie zestawy noży, czy może lepszym pomysłem będzie samodzielne skompletowanie niezbędnych akcesoriów.

Rodzaje noży

Pamiętaj, że każdy z noży, z uwagi na swoją budowę, typ ostrza czy wyprofilowanie rączki, ma inne przeznaczenie. Oto kilka przykładów:

  • Nóż szefa kuchni – często traktowany jako nóż do wszystkiego. Wraz z nabywaniem praktyki w sztuce kulinarnej możesz używać go do kolejnych czynności. Opanowanie pewnych technik i sztuczek na pewno Ci w tym pomoże. Nóż szefa kuchni charakteryzuje się łódkowatym kształtem, dzięki któremu cięcie jest znacznie łatwiejsze.
  • Noże uniwersalne – są często mylone z nożami szefa kuchni, różnią się jednak przede wszystkim wyprofilowaniem ostrza. Ergonomiczny kształt sprawia, że to świetne narzędzie pracy, szczególnie dla początkujących kucharzy. Nadają się zarówno do krojenia różnych produktów, jak i obierania warzyw czy owoców.
  • Noże do wędlin oraz mięs – w tej kategorii panuje największa różnorodność, w zależności do czynności, jakiej dokonujemy. Inne noże służą do porcjowania, inne do oddzielania mięsa od skóry, jeszcze inne do przecinania kostek i stawów. Dla wygody sięgamy też po oddzielny nóż do krojenia wędlin – długi i wąski. Oczywiście, zamiast któregokolwiek z nich można użyć noża szefa kuchni lub uniwersalnego.
  • Noże do pieczywa – dłuższe ostrze z ząbkami z łatwością przecina skórkę, zamiast ją zgniatać.
  • Noże do owoców i warzyw – występują w dwóch wersjach: prostej i zakrzywionej. Zakrzywione będą lepsze do obierania, proste pozwalają na szybkie pokrojenie papryki czy gruszki w kawałki lub plasterki. Sprawdza się tu m.in. ząbkowane ostrze, dzięki któremu łatwiej i bez miażdżenia kroi się np. pomidory.
  • Noże do serów – inne do twardych (z szerokim, krótkim ostrzem), inne do miękkich (z rowkami).

Zestawy noży czy oddzielne akcesoria?

Przed podjęciem decyzji należy upewnić się, co dokładnie zawiera zestaw noży. W standardowym komplecie można znaleźć np.: nóż szefa kuchni, do pieczywa, do plastrowania, mniejszy nóż uniwersalny oraz do warzyw. Większe zestawy zawierają też m.in. noże do poszczególnych czynności związanych z obróbką mięsa. Coraz bardziej popularne stają się ponadto tzw. noże japońskie, wśród których dużą rolę odgrywają ostrza do filetowania ryby czy krojenia warzyw na cieniutkie plasterki.

Zestawy kilku noży są tak zaprojektowane, aby odpowiedzieć na maksymalnie wiele potrzeb związanych z przygotowywaniem potraw. Jeżeli jednak gotowanie traktujesz jako hobby, a dodatkowo uwielbiasz uczyć się nowych rzeczy, lepszym rozwiązaniem może być samodzielne skompletowanie noży lub też uzupełnienie zestawu o kolejne akcesoria. Podobnie w przypadku amatora konkretnej kuchni, szczególnie japońskiej.

Poza tym miej na uwadze, że blok z nożami to bardzo praktyczny sposób na ich przechowywanie. Wybierając blok, dotykamy jednocześnie tematu wystroju wnętrza. Zestaw noży w eleganckim bloku pozwoli na zachowanie konsekwencji stylu i estetyki dodatków w kuchni. Czarny, minimalistyczny element doskonale wpisze się w klimat kuchni nowoczesnej, z kolei klasyczny stojak z drewna będzie pięknie wyglądał we wnętrzu tradycyjnym, skandynawskim i prowansalskim.

Nóż zestaw, czy pojedynczo?

Zestawy noży czy pojedyncze modele? Wszystko zależy od Twoich potrzeb, przyzwyczajeń i preferencji. Niektórzy potrzebują jedynie jednego, uniwersalnego nożna, inni najchętniej używają noża szefa kuchni lub wolą sięgać po specjalne ostrze dostosowane do rodzaju produktu. Kieruj się przede wszystkim swoją wygodą – to czynnik, który zadecyduje o tym, czy dane rozwiązanie się sprawdzi.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *