Jak złagodzić dolegliwości po ciężkostrawnych potrawach?

Dolegliwości związane z układem pokarmowym zazwyczaj pojawiają się w wyniku błędów żywieniowych. W większości przypadków sami przyczyniamy się do niestrawności. A jedną z najczęstszych przyczyn jest ciężkostrawna dieta.

Ciężkostrawne potrawy mogą powodować zaburzenia trawienia nawet u zdrowych osób. Pojawia się wówczas szereg nieprzyjemnych objawów, świadczących o tym, że nasz układ pokarmowy ma problem ze sprawnym przetworzeniem i przyswojeniem pokarmu.

Czym są pokarmy ciężkostrawne?

Ciężkostrawnymi nazywamy pokarmy, które ogólnie uznawane są za wymagające dłuższego trawienia w organizmie. Ich lista jest dość długa. Często dotyczą pojedynczych produktów, które powodują zbyt duże obciążenie dla układu pokarmowego (np. grzyby), ale mogą również wiązać się ze sposobem przygotowywania posiłków (np. smażenie) lub łączeniem określonych składników (np. kapusta z grochem).

Do najpopularniejszych potraw ciężkostrawnych zaliczamy tzw. fast foody, produkty wysokoprzetworzone, a także tłuste i z dużą zawartością cukrów prostych. Problemy z trawieniem mogą pojawić się również po spożyciu potraw mięsnych smażonych na głębokim tłuszczu lub zbytnio przypalonych. Na nasz układ pokarmowy korzystnie wpływają też posiłki ostro przyprawione, niektóre dania pieczone oraz produkty zawierające duże ilości błonnika pokarmowego.

Przykłady popularnych produktów ciężkostrawnych:

  • potrawy mięsne smażone, np. wieprzowina, gęś, baranina, kaczka
  • potrawy z dużą ilością tłuszczu, np. pasztety, bigos, sery i ryby wędzone
  • potrawy z dużą ilością sera żółtego, np. pizza, zapiekanki, tosty
  • tłuszcze, np. smalec, słonina, tłusta śmietana
  • niektóre warzywa, np. groch, fasola, kapusta, kalafior, cebula, czosnek, rzepa, rzodkiew
  • owoce: gruszki, czereśnie, śliwki (a także owoce suszone, np. daktyle)
  • desery, takie jak czekolada, pączki, chałwa, torty
  • przyprawy, takie jak np. musztarda, curry, chilli, ocet, pieprz
  • napoje, np. mocna kawa, herbata, napoje gazowane, napoje alkoholowe

Jakie dolegliwości powodują potrawy ciężkostrawne?

Potrawy ciężkostrawne mogą prowadzić do niestrawności lub dyspepsji, czyli zaburzeń w prawidłowym trawieniu. Do głównych objawów dyspeptycznych zaliczamy:

  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • uczucie pełności w żołądku
  • nudności
  • odbijanie
  • zgagę
  • zaparcia
  • biegunki

Produkty ciężkostrawne, które zalegają przez dłuższy czas w żołądku, obniżają też nasze samopoczucie, a w dłuższej perspektywie mogą powodować nadwagę i otyłość.

Co ważne, nie u każdego pojawiają się wyraźne objawy niestrawności po spożyciu posiłku ciężkostrawnego. Wiele zależy od indywidualnych predyspozycji danej osoby, a także ogólnego stanu zdrowia. Pojedyncze produkty, które ogólnie zaliczane są do ciężkostrawnych, mogą znajdować się w naszej diecie, nie przyczyniając się do żadnych dolegliwości, o ile będziemy pamiętać o ich odpowiednim przygotowywaniu (np. gotowanie na parze zamiast smażenia), a także zestawianiu z lekkostrawnymi składnikami. Dla prawidłowego trawienia bardzo duże znaczenie ma również aktywność fizyczna.

Sposoby na objawy dolegliwości trawiennych

Ciężkostrawnych potraw jest dość dużo. Najczęściej mamy z nimi do czynienia przy okazji tradycyjnych polskich świąt czy przyjęć okolicznościowych. Najlepszym sposobem na uniknięcie problemów jest zachowaniu umiaru w jedzeniu i piciu. Niestety od czasu do czasu każdemu przytrafiają się problemy z trawieniem. Można je łagodzić naturalnymi, domowymi sposobami.

W łagodzeniu dolegliwości trawiennych pomocne są zioła. Zalecane są przede wszystkim napary ziołowe, które poprawiają trawienie i pracę żołądka, a jednocześnie uśmierzają nieprzyjemny dyskomfort. Szczególnie polecane jest ziele dziurawca, krwawnika, mięty, bazylii, majeranku. Można sięgnąć także po lawendę, rumianek, lubczyk, melisę.

W przypadku doraźnych problemów ulgę przyniosą olejki eteryczne stosowane doustnie. W celu złagodzenia objawów dolegliwości trawiennych zalecany jest olejek lawendowy (łagodzi niestrawność, zgaga, wzdęcia, wymioty itp.), cytronelowy, cynamonowy, goździkowy, cytrynowy (pomocny również przy zgadze), z mięty pieprzowej (pomaga łagodzić bóle brzucha).

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *