Dieta redukcyjna 1400 kcal

W opinii niektórych osób to „fajna dieta na odchudzanie”. Nie brakuje też osób myślących, że „redukcja” to wyczerpująca głodówka. Jaka jest, więc prawda na temat diety redukcyjnej?


Dzienne zapotrzebowanie energetyczne to ilość energii, jaką każdego dnia potrzebuje ludzki organizm, aby zaspokoić wydatki związane z prowadzeniem potrzeb fizjologicznych i aktywnością fizyczną. Najczęściej energia ta jest pozyskiwana ze spożytego jedzenia. Jeżeli jednak posiłki dostarczają więcej energii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie, energia jest odkładana w organizmie w postaci tkani tłuszczowej. Jeżeli spożyte posiłki dostarczają mniej energii niż dana osoba potrzebuje, organizm pobiera brakująca energię z naturalnego magazynu, jakim jest tkanka tłuszczowa. Tutaj znajduje się sedno diety redukcyjnej– aby przez określony czas dostarczać organizmowi mniej energii niż potrzebuje i tym samym zmuszać go do spalenia tkanki tłuszczowej. Warto zwrócić uwagę, że dieta 1400 kalorii efekty przyniesie jedynie wtedy, gdy będziemy naszemu organizmowi dostarczać dokładnie 1400 kcal dziennie. Dlatego tak ważny jest plan diety redukcyjnej- dokładnie zaplanowane i przeliczone pod względem ilości kalorii posiłki.

Dieta redukcyjna jadłospis

Dieta redukcyjna nie musi oznaczać głodówki lub jedzenia jedynie samych warzyw. Ważne jest to, aby codziennie dostarczyć organizmowi nie więcej niż1400 kcal. Wśród spożywanych produktów mogą się znaleźć:

  • chudy nabiał (np. twaróg, jogurty, maślanki, kefiry itp.),
  • chude mięso (np. cielęcina, kurczak),
  • ryby (np. dorsz, mintaj),
  • warzywa (surowe, lub gotowane na parze, np. marchew, kapusta, pomidor, rzodkiewka, itp.),
  • owoce (np. jabłka, pomarańcze, grejpfrut, mandarynki, kiwi, itp.),
  • jaja,
  • kasze, otręby, płatki owsiane,
  • pełnoziarniste pieczywo (np. chleb graham).

Przykładowa dieta redukcyjna

Poniżej podano przykładową dietę redukcyjną przeznaczoną dla osoby dorosłej, zdrowej, o umiarkowanej aktywności fizycznej. Należy pamiętać, że przy planowaniu własnej diety wziąć pod uwagę: tempo metabolizmu, (które jest bardzo indywidualnym czynnikiem), wiek, masę ciała, wzrost, płeć, ilość i rodzaj aktywności fizycznej w ciągu dnia, stan zdrowia, ewentualne uczulenia na niektóre składniki zawarte w produktach odżywczych. W przypadku wątpliwości, najlepiej poprosić o pomoc specjalistę – dietetyka.
Dzień 1

  • 1-sze śniadanie – płatki owsiane z owocami
  • 2-gie śniadanie – maślanka
  • Obiad – pieczona ryba z kaszą gryczaną i surówką z kapusty
  • Podwieczorek – jabłko
  • Kolacja – kanapki z serem, pomidorem i sałatą

Dzień II

  • 1-sze śniadanie – musli na mleku
  • 2-gie śniadanie – kefir
  • Obiad – rosół z kurczaka
  • Podwieczorek – kiwi
  • Kolacja – kanapki z szynką, serem i rzodkiewką

Dzień III

  • 1-sze śniadanie – kanapki z twarogiem i warzywami
  • 2-gie śniadanie – maślanka
  • Obiad – pieczona ryba z kaszą gryczaną i surówką z kapusty
  • Podwieczorek – pomarańcza
  • Kolacja – warzywa duszone na patelni

Dzień IV

  • 1-sze śniadanie – płatki owsiane z orzechami włoskimi i owocami
  • 2-gie śniadanie – kefir
  • Obiad – potrawka z kurczaka i szpinaku
  • Podwieczorek – mandarynki
  • Kolacja – sałatka z makaronu, szynki i ogórka

Dzień V

  • 1-sze śniadanie – jajecznica z pomidorem
  • 2-gie śniadanie – maślanka
  • Obiad – pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
  • Podwieczorek – jabłko
  • Kolacja – kanapki z twarogiem i warzywami

 

Dieta 1400 kcal przepisy

Poniżej przedstawiono kilka przepisów na podane w powyższej diecie potrawy.
Owsianka
Około 50 g płatków owianych zalać wrzącą wodą (tak, aby woda zakryła płatki). Zostawić na nie więcej niż 5 minut. W tym czasie pokroić owoce (ok. 150 g) w kostkę i dodać do płatków. Według upodobania można dodać: miód lub pestki słonecznika.
Pieczona ryba z kaszą gryczaną i surówką z kapusty
Rybę rozmrozić, przyprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny lub limonki. Zawinąć w papier do pieczenia lub folię aluminiową i piec przez około 10 minut w temperaturze do 1800 stopni C. Jedna porcja ryby to ok. 150 g.
Ok. 50 g kaszy gryczanej wlewamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i odrobiny oleju i liścia laurowego. Gotować ok. 5 minut, mieszać, aby kasza się nie przypaliła.
150 g białej kapusty zetrzeć na tarce, 50 g innych warzyw (np. marchewki) również zetrzeć. Starte warzywa wymieszać ze sobą. Dla lepszej konsystencji dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Rosół z kurczaka
Umytego kurczaka włożyć do garnka z wodą. Zagotować wodę, gotować kurczaka przez ok. 1 h obrać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, wrzucić do garnka, gotować kolejną godzinę. Makaron przyrządzić według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć pokroić. Włożyć makaron i mięso do wywaru, doprawić solą lub pieprzem. Jeden kurczak (0, 5 kg to porcja dla czterech osób).
Potrawka z kurczaka i szpinaku
140 g piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Po 20 g cebuli i marchwi również pokroić w kostkę. Pokrojonego kurczaka, cebulę, marchew wrzucić do garnka z bulionem, dusić przez nie więcej niż 20 minut. Następnie dodać ok. 70 g szpinaku, dusić przez 10 minut.
Pulpety w sosie pomidorowym
Ok 100 g mielonego mięsa wołowego wymieszać z jajkiem i bułką tartą, pieprzem solą i innymi przyprawami. Z otrzymanej masy uformować pulpety, następnie wrzucić je do gotującego się rosołu. Pulpety wyciągnąć po ok. 10 minutach. Do rosołu dodać koncentrat pomidorowy oraz zagęścić mąką pszenną.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *