Dieta bezglutenowa – jakie produkty wybierać?

Dieta bezglutenowa wykorzystywana jest podczas zastosowania profilaktyki i leczenia przeciwko celiakii. Jest to choroba trzewna, która zwykle ma podłoże genetyczne. Charakteryzują ją zbyt silna odpowiedź układu odpornościowego na dostęp do organizmu prolaminamów, czyli białek, które są pochodzenia zbożowego. Taką dietę należy stosować do końca życia, często zalecana jest już nawet w wieku niemowlęcym. Jakie zatem składniki powinny składać się na produkty bezglutenowe? Które wybierać, a które omijać szerokim łukiem?

Produkty bezglutenowe, a produkty z glutenem

Dieta bezglutenowa wymaga dużej dyscypliny i uważności, ponieważ w wielu produktach gluten może występować w bardzo śladowych ilościach, stąd trzeba być bardzo czujnym i wnikliwie czytać etykiety produktów. Dieta ta powinna zawierać w sobie wyłącznie produkty bezglutenowe czyli takie, które nie posiadają w sobie glutenu, tzn. białka pochodzenia zbożowego. Do grupy produktów zalecanych należą: soja, kukurydza, proso, ryż, ziemniaki, gryka, maniok, soczewica, fasola, sorgo, wszystkie owoce i warzywa oraz orzechy, ryby i mięso. Osoby, będące na diecie bezglutenowej mogą sięgać także po naturalną kawę, herbatę i miód.

Osoby, chorujące na celiakię powinny wystrzegać się pszenicy, żyta, jęczmienia, różnego rodzaju pieczywa, mąki i makaronów pochodzenia zbożowego, kaszy mannej i jęczmiennej, różnych ciastek i herbatników. Z produktów mięsnych należy wystrzegać się kaszanki, pasztetowej oraz salcesonu, które mogą w sobie zawierać śladowe ilości glutenu.

Owies produktem bezpiecznym w leczeniu celiakii

Nowe badania ukazały, że osoby chore na celiakię w 95% mogą spożywać owies. Tylko taki występujący w najprostszej postaci. Tak naprawdę jest bardzo trudno znaleźć owies w takiej postaci, ponieważ zwykle jest on zanieczyszczony pszenicą, żytem czy jęczmieniem podczas zbiorów zbóż, ich transportu, a nawet przechowywania. W zachowaniu bezpieczeństwa lepiej unikać owsa, który pochodzi z nieznanych źródeł, by uniknąć problemów zdrowotnych, wynikających z celiakii.

Uważność w czytaniu etykiet

Często robiąc zakupy można trafić na produkty, które mogą zawierać w sobie ukryty gluten. Wymaga to wnikliwego czytania etykiet od osób, będących na diecie bezglutenowej. Często gluten kryje się pod nazwani takich produktów jak: otręby pszenne, mąka tortowa, białka zbożowe, skrobia warzywna, skrobia spożywcza, kiełki pszeniczne, modyfikowana skrobia: E-1404, E-1410, E-1412-14,E-1420, E-1442, E-1450-51 czy zagęszczacze zbożowe.

Uważność należy zachować także w przypadku kakao, lodów, musztardy, majonezu, proszku do pieczenia, owocowych jogurtów, chipsów, sosu sojowego, masła orzechowego, kawy oraz herbaty.

Trzeba pamiętać, że człowiek potrzebuje błonnika. Osoby na diecie bezglutenowej mogą mieć jego niedobór, ponieważ najczęściej błonnik spotykany jest w produktach zbożowych. W takiej sytuacji należy wspomagać się kaszą czy innymi produktami zawierającymi błonnik. Przykładem może być kasza jaglana, gryczana oraz ryż naturalny są dozwolonymi produktami w tej diecie, a są źródłem błonnika.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *