Anyż – właściwości i zastosowanie

Anyż wielu osobom dużo częściej kojarzy się jako przyprawa świąteczna o charakterystycznym korzennym smaku, aniżeli zioło o cennych właściwościach zdrowotnych. O tym drugim znaczeniu pamiętają jednak firmy farmaceutyczne, które często sięgają po anyż gwiaździsty przy produkcji leków na kaszel. Anyż wspomaga jednak nie tylko drogi oddechowe.

  1. Czym jest anyż?
  2. Anyż – właściwości i zastosowanie lecznicze
  3. Anyż w kuchni

Czym jest anyż?

Anyż, a właściwie anyż gwiaździsty (nieco mniejszy od niego jest anyż japoński, który jest jednak niejadalny i zawiera toksyczne substancje) to nic innego jako owoce wiecznie zielonego drzewa. Anyż to owoce badianu właściwego, które przypominają swoim kształtem ośmioramienne gwiazdki wypełnione nasionami. Owoce te stosuje się jako aromatyczną przyprawę, ale i surowiec w produkcji leków. Warto uświadomić sobie, że anyż nie tylko pięknie pachnie, ale ma wiele właściwości leczniczych. Korzystała z nich już starożytna medycyna Greków i Rzymian.

Warto jednak pamietać, że anyż to nie to samo co anyżek. Ten ostatni to tak naprawdę roślina o nazwie biedrzeniec, który z badianem łączy jedynie występujący w obu roślinach – anetol. Owoce anyżu są brązowe, a biedrzeńca – szaro-zielone.

Anyż – właściwości i zastosowanie lecznice

Anyż świetnie sprawdza się jako lek na przejedzenie. Pobudza on wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, wykazuje właściwości rozkurczowe i wiatropędne. To wszystko sprawia, że jest doskonałym środkiem na niestrawność, wzdęcia i zatrzymanie gazów. W kuchni staropolskiej bardzo popularne były m.in. nalewki anyżowe, które miały wspomagać trawienie.

Drugą bardzo cenną właściwością anyżu jest zdolność pobudzania wydzielania śluzu. To sprawia, że działa wykrztuśnie, pomaga pozbyć się kaszlu, a jednocześnie wspiera organizm w walce ze schorzeniami układu oddechowego. Kwas szikimowy, który pozyskiwany jest z anyżu gwiaździstego to cenny składnik leków na grypę. Sam anyż wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, co sprzyja walce z różnego rodzaju infekcjami. Więcej o zastosowaniu i przeciwskazaniach do stosowania anyżu można dowiedzieć się tutaj: http://izielnik.pl/blog/anyz-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-i-przeciwwskazania

Anyż w kuchni

Po anyż Polacy sięgają przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia. Wykorzystuje się go jako cenną przyprawę do mięs i wypieków, która nadaje im niepowtarzalny aromat. Anyż ma bowiem bardzo silny, korzenno-słodkawy smak, dlatego bardzo uważnie należy do dodawać do przygotowywanych potraw. Przyprawę tę można również dodawać do zup owocowych, kompotów, kawy, herbaty oraz grogu.

oblicz-bmi Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *